Mnoge je danas na varaždinsku Gradsku tržnicu primamio miris koji se širio sa štanda na kojem je svoje kulinarske vještine demonstrirala poznata blogerica, osnivačica portala ReciPeci, Vukovarka Sandra Gašparić.
Portal ReciPeci danas je jedna od najpopularnijih internetskih gastronomskih stranica u Hrvatskoj, a čitatelje privlači jednostavnim receptima koje može podjednako dobro slijediti kuhar početnik, kao i svatko s malo više iskustva. Osvaja domaćim jelima koje priprema na način naših starih, a voli im dodati i ono nešto svoje čime ih učini još ukusnijima.
Posjetiteljima varaždinskog placa Sandra je na Danu zimnice demonstrirala pripremu Lovačke salate, a sudeći prema interesu, mnogima je prenijela svoje umijeće.
Pitali smo ovu vrsnu kuharicu kad je zavoljela kuhanje i odlučila svoje recepte podijeliti s drugima.
- Počelo je kao hobi, prije deset godina. Shvatila sam da volim kuhati, da volim pisati, usput se dogodila i fotografija bez koje objava nema puno smisla i brzo sam shvatila da se čitateljima sviđa to što radim. Malo po malo, došla sam do toga da imam svoj obrt koji gura ReciPeci dalje – kaže uz osmijeh ova simpatična, vrlo pričljiva Slavonka i nastavlja:
- Kuhati me učila baka. Kad su slastice u pitanju, tu je uskakala mama, ali baka je ta zahvaljujući kojoj sam napravila, da tako kažem, prve korake u kulinarstvu, ona je uvijek bila tata-mata u kuhinji! Istinski sam se počela baviti kuhanjem kad sam se udala, jer dok ste mladi, kuhanje vam baš i nije na pameti. Udaja, samostalan život, suprug, djeca...tu sam krenula, a bila sam oduševljena kad sam shvatila da neka jela koja čak nekad nisam voljela jesti (gulaše, paprikaše i sl.) kuham fantastično, duplo bolje nego što je to nekad bilo!
Pitali smo Sandru i ima li na koga, osim na čitatelje, prenijeti svoje znanje, nekoga tko će nastaviti kad jednog dana njoj možda malo i dosadi kuhanje, pisanje bloga, snimanje video priloga, a ona je zadovoljno odgovorila:
- Kako da ne! Imam troje djece; jednog 18-ogodišnjaka, jednog 13-ogodišnjaka i djevojčicu od 12 godina, a najviše je zagrijan za kuhanje ovaj srednji sin, iako se i kći dobro snalazi u kuhinji. Ona je više za kolače, a srednji sin mi je rekao da jedva čeka da nastavi moj posao. Rekla sam: "Pa dobro sine, ne tjeraj me još u mirovinu, ja se još ovime mislim baviti". No, on već ima viziju!
Za portal ReciPeci se, dakle, ne trebamo bojati, a zahvaljujući Sandrinom receptu ne trebamo strahovati ni da nam neće uspjeti Lovačka salata - samo slijedite upute:
Lovačka salata na ReciPeci način
mjera za 5 staklenki od 720 ml
Potrebni sastojci:
1 l soka od rajčice
½ kg mrkve
3 kg paprike roge
1 vezica peršinovog lišća
2 žlice crnog mljevenog papra
150 g šećera
2 žlice soli
200 ml ulja
200 ml alkoholnog octa
2 češnja češnjaka
ljute papričice po želji
Priprema:
Mrkvu narezanu na kolutiće kuhati u soku od rajčice 40 minuta.
Tada umiješati šećer, sol, peršin, ocat, ulje, papar, protisnuti češnjak i papriku narezanu na male tanke trakice, kao i feferone ili ljute papričice, ako i njih namjeravate staviti u salatu.
Kuhati uz povremeno miješanje još 20 minuta.
Vruću salatu stavljati u vruće staklenke te odmah zatvoriti celofanom i poklopce.
Ohladiti i čuvati na hladnom i tamnom mjestu.
a.kučić/vzaktualno.hr