Ove vam nedjelje donosimo recept za jednostavan kremasti kolač koji se radi od svakodnevnih namirnica koje najčešće imamo svi kod kuće, a i sama priprema nije prezahtjevna.
Recept smo „posudili” od naše stare znanice Sandre Gašparić, majstorice za ukusna jela i odlične kolače, a recepte, uz uvijek zanimljive priče, objavljuje na svoj stranici Reci Peci.
Munchmallow je homemade inačica popularnog slatkiša koji ima tanku keks podlogu na kojoj je bijela pjenasta krema prelivena čokoladom. U osnovi, radi se o tamnom biskvitu preko kojega se stavlja šaum od bjelanjaka sa šećerom. Kada se to sve skupa lijepo zapeče i prelije čokoladnom glazurom, i okus i tekstura doista podsjećaju na originalni munchmallow.
Munchmallow – recept
POTREBNO: (mjera je šačica od 200 ml)
Za biskvit:
5 žumanjaka
1 šalica šećera
1 vanilin šećer
1 šalica mlijeka
1/2 šalice ulja
1 šalica brašna
1 prašak za pecivo
2 žlice kakaa
Za premaz od bjelanjaka:
5 bjelanjaka
10 žlica šećera
1 vanilin šećer
Za glazuru:
200 g čokolade za kuhanje
50 g maslaca
6 žlica suncokretovog ulja
PRIPREMA:
Za biskvit žumanjke miksati sa šećerom i vanilin šećerom, pa postepeno dodavati i sve ostale sastojke. Biskvitnu smjesu izliti u lim za pečenje srednje veličine prethodno namašćen i pobrašnjen. Peći u pećnici zagrijanoj na 180*C 20 minuta.
Dok se biskvit peče, miksati bjelanjke u čvrsti snijeg, dodavati polako šećer i miksati dok ne postane čvrsto i sjajno.
Izvaditi kolač iz pećnice, premazati ga odmah šaumom od bjelanjaka, poravnati pa nastaviti peći na 170*C još 15 minuta.
Pečeni kolač ohladiti pa preliti čokoladnom glazurom koja se napravi tako da se na laganoj vatrici ili u mikrovalnoj pećnici otope svi sastojci.
Munchmallow se može rezati i jesti odmah dok je još topao, samo što će tada čokolada curiti između rezova pa će izgledati neuredno. A ako sačekate da se kolač ohladi potpuno, dekorativnije će izgledati na tanjuru.
screenshot/recipeci.com
vzaktualno.hr/recipeci.com