Aktualno.hr - Čitaj, slušaj, gledaj!
  • Naslovna
  • Politika
  • Gospodarstvo
  • Sport
  • Događanja
  • Crna kronika
  • Hrvatska i svijet
  • PR članak
  • Lifestyle
  • Video
  • Arhiva
  • Home
  • Događanja
  • Na Odjelu za prehrambenu tehnologiju Sveučilišta Sjever obilježen Svjetski dan sigurnosti hrane

Na Odjelu za prehrambenu tehnologiju Sveučilišta Sjever obilježen Svjetski dan sigurnosti hrane

Događanja
11. lipnja 2020.
mirela2
792
Share
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin

Povodom Svjetskog dana sigurnosti hrane, koji se drugu godinu za redom obilježava 7. lipnja, Odjel za prehrambenu tehnologiju Sveučilišta Sjever i HGK Županijska komora Koprivnica organizirali online konferenciju pod nazivom "Važnost sigurnosti hrane u poslovanju s hranom".

Ovo je prva godina kako Sveučilište Sjever organizira obilježavanje tog dana, a cilj je naglasiti aktivnu ulogu i odgovornost svih dionika (proizvođača, prerađivača, prodavača i potrošača) u sustavu sigurnosti hrane.

Sukladno navedenom, organizator online konferencije, izv. prof. dr. sc. Bojan Šarkanj, pročelnik Odjela za prehrambenu tehnologiju Sveučilišta Sjever okupio je eminentne predavače koji su govorili o sigurnosti hrane te na koji način sudjeluju u aktivnostima u osiguranju iste.

Mr. sc. Tatjana Karačić istaknula je da zbog izvanredne okolnosti izazvane širenjem epidemije COVID-19 svjedočimo velikom porastu svijesti o važnosti hrane koja se konzumira te sigurnosti i ispravnosti iste.

"Upravo s ciljem osiguranja visoke razine zaštite zdravlja ljudi i podizanja svijesti o sigurnosti hrane, Ministarstvo poljoprivrede i tvrtka AKD razvili su mobilnu aplikaciju HRana koja informira građane o povlačenju ili opozivu proizvoda s tržišta za koje postoji rizik ili opasnost za zdravlje ljudi i životinja ili mogu štetno utjecati na okoliš. U aplikaciji koju će građani moći besplatno koristiti na svojim mobilnim uređajima nalaze se informacije o nesukladnim proizvodima za koje se radi opoziv s tržišta, a nalaze se na tržištu i u roku trajanja. Informacije se prikupljaju kroz Sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF). Aplikacija je u mjesec dana preuzeta i instalirana 3000 puta."

Slika 1

Dr. sc. Darja Sokolić iz Centra za sigurnost hrane pojasnila je da je uloga njihove institucije procjena rizika čija su glavna obilježja znanstvena utemeljenost, neovisnost, transparentnost i multidisciplinarni pristup koji uključuje stručnjake iz različitih područja – prvenstveno prehrambene tehnologije, mikrobiologije, epidemiologije, medicine, veterine, kemije, toksikologije, statistike i dr. Procjena rizika sastoji se od tri koncepta: upravljanje rizikom, procjena rizikom i komunikacija rizikom. Također, Sokolić je napomenula kako je Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, kao kontakt točka Europske agencije za sigurnost hrane i IFOSAN "mreže međunarodnih institucija iz područja sigurnosti hrane" aktivan sudionik u razmjeni znanstvenih informacija s drugim zemljama članicama.

"Predstavnici Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu ambasadori su Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) te predstavljaju poveznicu između EFSA – e i nacionalnih institucija u sustavu sigurnosti hrane, istraživačkih instituta, zavoda, akademske zajednice i ostalih dionika", napomenula je Sokolić.

Iz Hrvatske gospodarske komore, Božica Marković istaknula je kako kontinuirano poduzimaju niz aktivnosti koje su važne za sigurnost hrane. Jedna od tih aktivnosti je zastupanje interesa članica (subjekata u poslovanju hranom) prema regulatoru na razini RH i EU kod donošenja novih propisa i izrade izmjena i dopuna postojećih i sl.

"Predstavnici stručne službe HGK i naših članica sudjeluju u radu povjerenstva pri nadležnim tijelima (Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo zdravstva) za izradu zakonskih propisa, vodiča i ostalih dokumenata iz područja sigurnosti hrane, kao i ostalih područja, primjerice označavanje i kvalitetu hrane. HGK provodi niz edukacija iz područja sigurnosti i kvalitete hrane. Na godišnjoj razini organiziramo niz edukacija za naše članice. Konferenciju o sigurnosti i kvaliteti hrane organiziramo već 13 godina, a ovogodišnju smo odgodili zbog korona krize za 2021. godinu. Za naše članice korisne su i HACCAP radionice te edukacije koje organiziramo u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede i dr. nadležnim tijelima vezano za označavanje hrane. Također, jedan smo od suorganizatora stručnog skupa "Funkcionalna hrana u Hrvatskoj", rekla je Marković.

Slika 2

O izgradnji Centra za sigurnost i kvalitetu hrane, projektu vrijednom 64 milijuna kuna, a čiji je nositelj Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar govorile su prof. dr. sc. Jasna Bošnir i dr. sc. Ivančica Kovaček. Sugovornice su istaknule kako je riječ o projektu koji se financira bespovratno iz EU fondova, a u kojem će se znanstvenim metodama provjeravati i utvrđivati geografsko porijeklo hrane.

"Znamo da je netransparentno porijeklo, posebno svježe hrane, jedan je od jačih razloga zbog kojih prehrambena industrija gubi povjerenje potrošača u Hrvatskoj. To podjednako šteti interesima kupaca i hrvatskih proizvođača, pa će izgradnja ovakvog centra doprinijeti sređivanju odnosa na domaćem tržištu", naglasila je prof. dr. sc. Jasna Bošnir.

Slika 3

Nakon navedenih sugovornika, dr.sc. Nina Puhač – Bogadi, voditeljica sustava sigurnosti hrane i upravljanja kvalitetom iz Podravke, pojasnila je koje sve sustave sigurnosti hrane, Podravka, kao jedna od vodećih prehrambenih kompanija u RH mora implementirati kako bi osigurala zdravstveno – ispravne proizvode na tržištu.

Bogadi je napomenula da Podravka zadovoljava zahtjeve zakonske regulative Republike Hrvatske, Europske Unije i svih zemalja u koje se izvoze prehrambeni proizvodi Podravke. "S obzirom da poslujemo i egzistiramo na globalnom tržištu, Podravkin sustav udovoljava standardima sigurnosti hrane, a koje uvjetuju pojedini kupci i tržišta. To podrazumijeva da Podravka primjenjuje integrirani model čiji je temelj sustav upravljanja kvalitetom prema normi ISO 9001. Na navedeni temelj se detaljno grade i nadovezuju ostali sustavi sigurnosti hrane", istaknula je Bogadi.

Na kraju se nazočnima obratila doc. dr. sc. Natalija Uršulin -Trstenjak sa Sveučilišta Sjever istaknuvši kako studenti na Odjelu prehrambene tehnologije imaju priliku slušati kolegij Kontrola kakvoće i sigurnosti hrane, koji je samo jedan u nizu kolegija u okviru kojeg studenti usvajaju znanje i vještine primarne proizvodnje, distribucije i skladištenja hrane. Također, sugovornica je pojasnila da se na Sveučilištu Sjever studenti i zaposlenici redovito educiraju i putem radionica, gostujućih i redovitih predavanja o preradi i pripremi zdrave i kvalitetne hrane.

Slika 4

vzaktualno.hr

mirela2 3102 Posts   0 Comments

Prethodna Vijest

Varaždinska građanska garda
Helena Dretar nova topnica Varaždinske građanske garde
Događanja
2020-06-11

Sljedeća Vijest

Više od 140 tvrtki uzelo državni novac, a nisu isplatili plaće
Hrvatska i svijet
2020-06-12
Izdvojeno
Službeno predstavljen projekt „Arboretum Opeka – održiva zelena destinacija“
Događanja
23. svibnja 2025.
Siniša Kalajdžija
Zašto je Igor Franolić odbio sučeljavanje i suočavanje sa građanima Ludbrega?
Politika
23. svibnja 2025.
Siniša Kalajdžija
Uskoro nova rasvjeta i na pomoćnim igralištima SRC Novi Marof
Sport
23. svibnja 2025.
Alenka Kučić
I kiša je stala pred quadrillom: Čak 582 maturanta proslavila kraj školovanja na Kapucinskom trgu
Događanja
23. svibnja 2025.
Alenka Kučić
Video & fotogalerija
FOTOGALERIJA Počela Maturantika: Stotine veselih maturanata prošetale Varaždinom
Fotogalerija
21. svibnja 2025.
FOTOGALERIJA Na Uskrsni ponedjeljak, dječje veselje ispunilo Park Velika graba u Sračincu
Fotogalerija
22. travnja 2025.
U Zaboku je svečano otvoren onkološki centar UPMC-a vrijedan 20 milijuna dolara
Fotogalerija
26. ožujka 2025.
HDZ Varaždinske županije slavi tri i pol desetljeća rada: „Postigli smo povijesne rezultate, nikada više ulaganja i projekata”
Politika
18. ožujka 2025.
FOTO Mali Varaždinci proslavili najšareniji dan u godini! Njih 1500 zaplesalo na Europskom trgu
Fotogalerija
4. ožujka 2025.
Aktualno.hr - Čitaj, slušaj, gledaj!

© 2025 Vox media d.o.o. – za marketing i komunikaciju

Impressum
Uvjeti i pravila korištenja | Izjava o privatnosti i sigurnosti podataka
Cjenik oglašavanja

  • Developed by Online-press ltd.

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje iskustvo na našoj web stranici. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u Uvjeti i pravila korištenja i Izjava o privatnosti i sigurnosti podataka

Powered by  GDPR Cookie Compliance
Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.

Neophodni kolačići

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ukoliko onemogućite ovaj kolačić, mi nećemo moći spremiti vaše postavke. To znači da ćete prilikom svake posjete morati odobriti ili blokirati kolačiće.