Gospodarska škola Varaždin, u suradnji s Udrugom kuhara Varaždinske županije i Županijskim savezom poljoprivrednih udruga, organizirala je dvodnevno kulinarsko natjecanje pod nazivom „Zlatna Nimfa – Cro Kup Varaždin 2025.".
Na natjecanju koje se održava u praktikumu Gospodarske škole sudjelovalo je 12 ekipa učenika 1., 2. i 3. razreda srednjih škola kuharskog usmjerenja. Svakom timu pridružio se po jedan učenik osnovne škole s područja Varaždinske županije, čime se želio dodatno potaknuti interes mladih za nastavak obrazovanja u području kuharstva.
Ekipe su vodili njihovi mentori, profesionalni kuhari iz ugostiteljskih objekata, nastavnici Gospodarske škole Varaždin te članovi Udruge kuhara Varaždinske županije. Među sudionicima su ekipe iz Gospodarske škole Varaždin, Srednje škole Arboretum Opeka, Marčan i Srednje škole Prelog. Natjecanju se pridružilo i Društvo osoba s invaliditetom Varaždin, kao i timovi iz renomiranih ugostiteljskih objekata: Hotel Turist, Hotel Varaždin, Hotel Trakošćan, restoran The Family i restoran Bedem.
Zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec istaknula je kako se na natjecanju moglo na jednom mjestu svjedočiti spoju gastronomije, poljoprivrede i obrazovanja, s temom zaštićenih proizvoda.
- Cijeli ovaj tjedan je posvećen promociji zaštićenih proizvoda. Mi na području Varaždinske županije s ponosom ističemo da imamo deset zaštićenih proizvoda na nivou Europske unije, bilo oznakom izvornosti ili oznakom zemljopisnog podrijetla. Zato me iznimno veseli da Zlatna nimfa promiče naše mlade, talentirane kuhare, promiče lokalnu kuhinju jer oni koriste lokalne, autohtone namirnice. Tu su prisutni i profesionalni kuhari, a u jednoj simbiozi i zajedništvu sa lokalnim proizvođačima, tako da smo ovim projektom stvorili zaista jednu zaokruženu cjelinu gdje svi akter su dali puno energije, truda i rada - izjavila je zamjenica Zagorec.
Ističe kako je cilj manifestacija da se na mlađe generacije prenese znanje o vrijednosti i važnosti lokalnih proizvođača. Napomenula je kako u Varaždinskoj županiji postoji niz zaštićenih proizvoda poput Varaždinskog zelja, Varaždinskog klipića, Varaždinskog bučinog ulja, Ludbreškog hrena, za koje Zagorec ističe da možemo biti ponosni.
- Ti proizvodi ne bi mogli opstati da nemamo vrijedne i marljive poljoprivredne proizvođače. Na području Varaždinske županije ih je oko 8 tisuća, a Varaždinska županija će ih dalje, kao i do sada, kontinuirano podupirati razvoj i modernizaciju poljoprivredne proizvodnje - poručila je Zagorec pritom se osvrnuvši na javni poziv za bespovratne potpore u poljoprivredi raspisan ovoga tjedan, a vrijedan 900 tisuća eura.
Dodajmo kako je Varaždinska županija i financijski poduprla ovu manifestaciju.
- Zaista želimo stvarati županiju zajedništva, županiju koja provodi sustav jednakih šansi i iznimno smo ponosni uvijek na naše mlade i talentirane učenike koji svakom projektu pristupaju iskreno i punog srca - zaključuje Zagorec.
Ravnatelji Gospodarske škole, Jasminka Kelemen ističe kako se Zlatna Nimfa ovoga puta održava u kući u kojoj se obrazuju mladi kadrovi.
- Motiviramo ih za zanimanje kuhar, da budu svjetski chefovi, da budu spremni svakom gostu ponuditi ono što on očekuje i želi - rekla je Kelemen dodavši kako su natjecatelji dobili namirnice koje su zaštićeni proizvodi i kombinirali ih s ostalim namirnicama na moderan način te su svoja jela posložili na tanjur i prezentirali ih.
Predsjednica Udruge kuhara Varaždinske županije, Ljiljana Sedlanić ističe kako su na natjecanje ove godine bile pozvane i osnovne škole i njihove učenike koji imaju afiniteta prema kulinarstvu kako bi ih još više motivirali za zanimanje kuhara.
- Nadam se da smo uspjeli i u tome i da će biti što više upisa učenika za ovo zanimanje. Učenici su bili baš kreativni, bilo je tu puno pozitivne energije i iznenadili smo se njihovim jelima - istaknula je Sedlanić.
Predsjednica Županijskog saveza poljoprivrednih udruga Marija Cafuk pojasnila je kako su učenici za namirnice dobili, između ostalog, varaždinsko zelje, heljdinu kašu, hren i bučino ulje te su kreirali slijed jela od hladnog i toplog predjela, glavnog jela i deserta.
- To je jako dobar projekt, budući da učenici koriste naše proizvode koje tradicijski proizvodimo te je to način da se oni ne zaborave i da učenici već u samim počecima iskuse kako je to kuhati s tim proizvodima. To je bio naš cilj i bilo je jako lijepo dva dana se družiti s njima i mislim da se ti naši tradicijski proizvodi nikada neće zaboraviti - izjavila je Cafuk.
Na natjecanju je sudjelovala i Mia Novak, učenica 2. razreda Srednje škole Prelog koja je morala složiti desert s medom te se odlučila za medenu kocku. Njoj je to bilo prvo natjecanje, dok je učenik 3. razreda Gospodarske škole Emanuel Klopotan po drugi puta sudjelovalo na takvom natjecanju.
- Bilo je malo treme, ali sve se odvijalo po planu, vrhunski napravljeno i zadovoljan sam – rekao je Emanuel.
Cilj ovoga događanja je unaprijediti obrazovanje u kulinarstvu, potaknuti timski rad, razmjenu znanja i iskustava među učenicima i profesionalcima, te motivirati mlade talentirane kuhare na daljnje sudjelovanje u kulinarskim natjecanjima.
U sklopu natjecanja obilježen je i Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda, uz prigodnu izložbu proizvoda s oznakom izvornosti i zemljopisnog podrijetla, a koji su zaštićeni na području Varaždinske županije. Natjecatelji i njihovi mentori imali su priliku upoznati se s proizvodima poput Varaždinskog zelja, Varaždinskog bučinog ulja, Ludbreškog hrena, Zagorskih mlinaca, Zagorskog bagremovog meda, mesa Turopoljske svinje i Varaždinske heljde.
n.p.bajz/vzakutualno.hr