Danas je 13. prosinca, dan kada kršćani slave Svetu Luciju koja se od davnima štovala kao zaštitnica ratara, duhovnih i tjelesnih slijepaca, lađara, staklara, pisara, krojača i vratara.
Upravo zbog vjere u zaštitu ratara, baš se na taj dan sije pšenica koja će narasti do Božića, donosi portal Zadovoljna.
Pšenica simbolizira plodnost, nastanak novog života i njegove obnove. Kako zelenilo nije često tijekom zime, tim više daje nadu u novi život koji je pred nama.
Obilježavanje Svete Lucije simbolizira donošenje svjetla i, metaforički, novog života u svoj dom.
Zato se, kada izraste, u sredinu tegle sa pšenicom stavlja svijeća, kako bi donijela dodatnu svjetlost u živote ukućana. Također, kada pšenica naraste, običaj je oko nje zavezati crvenu traku za koju su naši preci vjerovali da štiti kuću od uroka.
Međutim, običaj sijanja pšenica vrlo je rijedak. Osim u Hrvatskoj, zabilježen je još samo u Italiji i Portugalu, a vjeruje se da će godina ispred nas biti bolja što je je bolja i izrasla pšenica.
Vjeruje se da sijanje pšenice donosi sreću u godini pred nama. Kako bi godina bila što bolja, u nekoliko jednostavnih koraka možemo doći do pšenice na koju ćemo biti itekako ponosni.
Pet koraka do raskošne božićne pšenice
1.Prije sijanja pšenicu je potrebno dobro namočiti u mlakoj vodi te je ostaviti da odstoji preko noći. Nakon toga osušite je na papirnatom ubrusu te posijte jer će tako bolje proklijati, savjetuje portal Zadovoljna.
2.Pšenicu je najbolje sijati na tanjuriću ili u manjoj lončanici. Nemojte štedjeti na sjemenu i prekrijte njime dno posude tako da ne ostane praznog mjesta – čak je poželjno da se sjeme mjestimično preklapa. Zatim je prekrijte još jednim slojem zemlje.
Umjesto zemlje možete upotrijebiti i sloj pamučne vate natopljene vodom i po njoj poslagati zrna pšenice. Vata je praktična jer upija višak tekućine.
3.Pšenicu nemojte držati na mjestu koje je previše blizu grijanja jer bi se mogla posušiti. Najbolje ju je staviti pored prozora, na umjereno toplo i svijetlo mjesto.
4.Prvih nekoliko dana, prije nego što pšenica počne nicati, prekrijte je aluminijskom folijom, koja čuva vlagu.
Čim počne puštati zelene izdanke, uklonite foliju i zalijevajte pšenicu umjereno svaki dan. Za zalijevanje tanjurića pšenice potrebna vam je otprilike jedna žlica vode, a da bi se tekućina ravnomjerno rasporedila, dobro je upotrijebiti bocu s raspršivačem.
5.Kada pšenica naraste, odrežite vrhove tako da budu podjednake visine. Običaj je i vezanje ukrasne trobojne vrpce oko pšenice. Pazite da vrpcu ne stegnete prečvrsto, nego tek toliko da ostane na mjestu.
screenshot/youtube/homeogarden
vzaktualno.hr/zadovoljna.dnevnik.hr