Aktualno.hr - Čitaj, slušaj, gledaj!
  • Naslovna
  • Politika
  • Gospodarstvo
  • Sport
  • Događanja
  • Crna kronika
  • Hrvatska i svijet
  • PR članak
  • Lifestyle
  • Video
  • Arhiva
  • Home
  • Događanja
  • Na Sveučilišta Sjever obilježen međunarodni tjedan alergija na hranu i dan oboljelih od celijakije

Na Sveučilišta Sjever obilježen međunarodni tjedan alergija na hranu i dan oboljelih od celijakije

Događanja
19. svibnja 2020.
mirela2
702
Share
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin

Međunarodni dan oboljelih od celijakije obilježen je 16. svibnja u međunarodnom tjednu alergija na hranu kada pokušavamo osvijestiti javnost o ovoj bolesti kao i ostalim alergenima u hrani.

Ovo je druga godina od kako Odjel prehrambene tehnologije Sveučilišta Sjever, zajedno s Udrugom oboljelih od celijakije Sjeverozapadne Hrvatske, organiziraju obilježavanje tog dana, međutim ove godine je sukladno preporukama obilježavanje bilo online. Tema obilježavanja ove godine bila je važnost nutritivne vrijednosti bezglutenske prehrane, a predavači su bili: Dean Šalamon, mag. nutricionizma koji se profesionalno bavi prehranom u Općoj Bolnici Varaždin, predsjednica Udruge Marija Goričanec, te izv. prof. dr. sc. Bojan Šarkanj, pročelnik Odjela za prehrambenu tehnologiju Sveučilišta Sjever.

Screenshot (34)

Dean Šalamon je pojasnio što je to zapravo celijakija, koji su njezini simptomi i zbog čega je zovu bolest s tisuću lica. Također kao bolnički nutricionist podijelio je s nama kako je to pripremati pravilne prehrane za osobe koje boluju od celijakije u velikom kompleksu kao što je bolnica, te koji su čimbenici koji osiguravaju sigurnost takve hrane.

Marija Goričanec nam je iznijela što je sve udruga odradila u prošloj godini i koji su im planovi za ovu: U 2019.godini udruga je pripremila 7 projekata, u sklopu kojih je održala 11 edukacija-radionica izrade bezglutenskih proizvoda, 3 predavanja stručnjaka na polju celijakije i bezglutenske prehrane te sudjelovala na 11 manifestacija – sajmova zdrave hrane. Za 2020.godinu udruga je pripremila 11 projekata za područje sjeverozapadne Hrvatske. U prva tri mjeseca održali 3 edukacije-radionice izrade bezglutenskih proizvoda. Projektom „Celijakija-edukacija od malih nogu“ pripremili su slikovnicu za djecu na temu celijakije s ciljem informiranja djece i odraslih o celijakiji te kako senzibilizirati okolinu. Nastavljaju s održavanjem „Sata o celijakiji i gluten free party“ u vrtićima čim im to epidemiološka situacija dopusti. Planira se i organizacija projekta „Sportske igre djece oboljelih od celijakije sjeverozapadne Hrvatske“, kulinarski show „1 2 3 kuhaj gluten free“ gdje djeca pripremaju pizzu bez glutena, te sudjelovanje na sajmovima zdrave hrane kojima će biti dopušteno održavanje s obzirom na COVID-19 krizu, te nastavak edukacija – radionica prilagođenih trenutačnoj situaciji, individualne radionice za oboljele od celijake te predavanje stručnih osobe u celijakiji i prehrani bez glutena.

Screenshot (36)

Bojan Šarkanj pojasnio je da se na Sveučilištu Sjever u sklopu Odjela za prehrambenu tehnologiju redovito studenti educiraju i putem radionica, gostujućih i redovitih predavanja o alergenima u hrani s posebnim naglaskom na gluten celijakiju.

Govornicu su zaključili su da je potrebno od rane vrtićke dobi osvijestiti djecu o alergijama na hranu kako djeca koja su alergična ne bi bila isključena iz društva. S druge strane, još nema dovoljno znanja čak ni među profesijama koje spremaju hranu poput kuhara, servirki, prehrambenih tehničara pa i nekih tehnologa o mogućnostima kontaminacije hrane bez alergena sa alergenima. Tu je izuzetno važna dobra edukacija. Na Sveučilištu Sjever svi prehrambeni tehnolozi alergene u hrani, a pogotovo gluten, spominju kroz više različitih predmeta i pristupa kako bi imali sveobuhvatno znanje koje je potrebno za sigurnu preradu i pripremu hrane za oboljele od celijakije. Stoga sve koje zanima više o alergenima u hrani, kako pripremiti kvalitetnu i sigurnu hranu bez alergena, ili žele svojim obiteljima ili prijateljima znati pripremiti pravilnu hranu za njihove bolesti, mogu upisati Prehrambenu tehnologiju na Sveučilištu Sjever.

Screenshot (41)

 

Screenshot (48)

vzaktualno.hr

mirela2 3102 Posts   0 Comments

Prethodna Vijest

Ludbreg
Centar za kulturu objavio kratki dokumentarni film „Ususret Muzeju grada Ludbrega“
Događanja
2020-05-19

Sljedeća Vijest

KZŽ
Tušek: Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom u jednakopravan položaj stavlja i grad Zagreb, ali i Krapinsko-zagorsku županiju
Politika
2020-05-19
Izdvojeno
I kiša je stala pred quadrillom: Čak 582 maturanta proslavila kraj školovanja na Kapucinskom trgu
Događanja
23. svibnja 2025.
Alenka Kučić
Na ponos gradu: Nazorova ulica u Ivancu postaje urbana prometnica
Gospodarstvo
23. svibnja 2025.
Alenka Kučić
Silvija Zagorec (HDZ): Kampanja nam je pozitivna i afirmativna, a iza nas stoje rezultati, stoga ponovo tražimo povjerenje birača!
Politika
23. svibnja 2025.
Alenka Kučić
PREDIVNE VIJESTI: Na sjeveru Hrvatske rođene 54 bebe
Hrvatska i svijet
23. svibnja 2025.
Siniša Kalajdžija
Video & fotogalerija
FOTOGALERIJA Počela Maturantika: Stotine veselih maturanata prošetale Varaždinom
Fotogalerija
21. svibnja 2025.
FOTOGALERIJA Na Uskrsni ponedjeljak, dječje veselje ispunilo Park Velika graba u Sračincu
Fotogalerija
22. travnja 2025.
U Zaboku je svečano otvoren onkološki centar UPMC-a vrijedan 20 milijuna dolara
Fotogalerija
26. ožujka 2025.
HDZ Varaždinske županije slavi tri i pol desetljeća rada: „Postigli smo povijesne rezultate, nikada više ulaganja i projekata”
Politika
18. ožujka 2025.
FOTO Mali Varaždinci proslavili najšareniji dan u godini! Njih 1500 zaplesalo na Europskom trgu
Fotogalerija
4. ožujka 2025.
Aktualno.hr - Čitaj, slušaj, gledaj!

© 2025 Vox media d.o.o. – za marketing i komunikaciju

Impressum
Uvjeti i pravila korištenja | Izjava o privatnosti i sigurnosti podataka
Cjenik oglašavanja

  • Developed by Online-press ltd.

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje iskustvo na našoj web stranici. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u Uvjeti i pravila korištenja i Izjava o privatnosti i sigurnosti podataka

Powered by  GDPR Cookie Compliance
Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.

Neophodni kolačići

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ukoliko onemogućite ovaj kolačić, mi nećemo moći spremiti vaše postavke. To znači da ćete prilikom svake posjete morati odobriti ili blokirati kolačiće.