Susresti se s kuhinjom varaždinskoga kraja znači upoznati bogatstvo i raznolikost jela koja su, nastala iznenađujućom jednostavnošću pripreme i domišljatošću seoskih domaćica, ali i s osobitim kulinarskim umijećem i vještinama u građanskim, gospodskim i plemenitaškim dvorskim kuhinjama.
Špajzkarta za:
Četvrtak, 26. kolovoza
Svježi sir s Varaždinskim bučinim uljem i košticama u košarici od prhkog tijesta
Pečena zagorska purica nadjevena sa zagorskim mlincima na pireu od buče
Štrukli od buče s makom
Varaždinski kraj regija je s najvećom i najkvalitetnijom proizvodnjom proizvoda od buče od kojih je zasigurno najpoznatije Varaždinsko bučino ulje, koje posljednjih godina redom osvaja najprestižnije nagrade diljem Europe. Današnji oblizeki buču nude u tri slijeda, a na Vama je da odlučite prija li Vam više kao predjelo, glavno jelo ili desert.
A uz buču glavna zvijezda menija u četvrtak je Zagorska purica sa Zagorskim mlincima. Obzirom da je prvi pečeni puran krasio blagdanski stol lepoglavskih pavlina davne 1561. godine, dok su u mlince umiješane kulinarske tajne naših domaćica iz davnine, današnji oblizeki prezentiraju tradicionalna jela u novom modernom ruhu.
Svoje umijeće u pripremanju slanih i slatkih delicija prikazat će nagrađivani kulinarski majstori restorana Minerva Varaždinske Toplice.
Uz delicije preporučamo Pinot sivi iz 2020. godine od Vinarije Šafran, no tu su i Manzoni 2020. (nagrađen na Decanteru 2021.), Sauvignon 2019. te kasna berba Graševina 2015. (nagrađena na Decanteru 2021.).
Popularna cijena tanjura je 25 kuna, čaše vina 10 kuna, a radno vrijeme za degustaciju „Oblizeka Varaždinske županije“ od 18 do 23 sata kada dvorište Varaždinske županije na Franjevačkom trgu 7 postaje mjesto susreta, druženja, uživanja u enogastronomiji, no prije svega i mjesto gdje je lijepo doći i osjećati se dobro.
Vidimo se!
vzaktualno.hr
25.08.2021.