Aktualno.hr - Čitaj, slušaj, gledaj!
  • Naslovna
  • Politika
  • Gospodarstvo
  • Sport
  • Događanja
  • Crna kronika
  • Hrvatska i svijet
  • PR članak
  • Lifestyle
  • Video
  • Arhiva
  • Home
  • Lifestyle
  • Najbolji recept za Šubare – mekani biskvit, bogata krema i savršena glazura

Najbolji recept za Šubare – mekani biskvit, bogata krema i savršena glazura

Lifestyle
2. ožujka 2025.
Sara Smoljan
257
Share
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin

Šubare, poznate i kao ruske kape omiljeni su kolač dobiven kombinacijom mekanog kakao biskvita, fine mliječne kreme i bogate čokoladne glazure što ih čini pravom poslasticom kojoj je teško odoljeti. Klasično se uvaljaju u kokos, no mogu se obogatiti i mljevenim orasima ili prženim lješnjacima za još intenzivniji okus piše kolaci.biz.

SASTOJCI

biskvit

4 jaja

6 žlica vode

10 žlica brašna

10 žlica šećera

4 žlice kakao praha

1 prašak za pecivo

krema

500 ml mlijeka

2 žlice brašna

3 žlice gustina

5 žlica šećera

200 g margarina ili maslaca

glazura

100 g čokolade za kuhanje

80 g margarina ili maslaca

ostalo

Za valjanje -70 g kokosa,  oraha ili mljevenih prženih lješnjaka

PRIPREMA

Za pripremu biskvita potrebno je pomiješati brašno s praškom za pecivo, dodati kakao prah i sve zajedno sjediniti. U posebnoj posudi jaja i šećer se mikserom pjenasto izrade, zatim se dodaje voda i kratko miješa. U tu smjesu postupno se dodaje suha mješavina brašna i kakaa te se sve sjedini pjenjačom. Smjesa se izlije u pravokutni kalup obložen papirom za pečenje i stavlja u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva. Peče se otprilike dvadeset minuta, a zatim ostavlja da se potpuno ohladi.

Za kremu, u zdjeli se pomiješaju brašno, gustin, šećer i manja količina mlijeka dok se ne dobije glatka smjesa. Ostatak mlijeka zagrijava se u loncu dok ne zakuha, zatim se uklanja s vatre i umiješa pripremljena smjesa. Lonac se vraća na laganu vatru uz neprestano miješanje dok se krema ne zgusne. Vruća krema prebacuje se u zdjelu, prekriva prozirnom folijom i ostavlja da se potpuno ohladi. Nakon hlađenja, uklanja se folija, krema se kratko izmiksa, a zatim se dodaje omekšani margarin ili maslac i sve zajedno miksa do kremaste teksture.

Ohlađeni biskvit reže se pomoću okruglog izrezivača ili čaše na jednake krugove. Svaki krug se prereže na pola, a donji dio premaže slojem kreme te poklopi drugom polovicom biskvita. Vanjski rub tortice premaže se tankim slojem kreme i uvalja u kokos, mljevene orahe ili lješnjake ovisno o željenoj varijanti.

Za glazuru, čokolada za kuhanje se nareže na sitne komade i zajedno s margarinom ili maslacem otopi na pari ili u mikrovalnoj pećnici. Kada se čokolada potpuno otopi i smjesa postane glatka, ostavi se da se malo ohladi. Glazura se pomoću fišeka nanosi na vrh svake šubare i ostavlja da se stegne.

Gotove šubare najbolje je ostaviti u hladnjaku nekoliko sati prije posluživanja kako bi se svi okusi sjedinili i kolači postigli savršenu teksturu kako piše kolaci.biz.

FOTO: printscreen Coolinarika
vzaktualno.hr/kolaci.biz

Sara Smoljan 605 Posts   0 Comments

Prethodna Vijest

Eksplozija u Varaždinu: Tko stoji iza ovog napada?
Crna kronika
2025-03-02

Sljedeća Vijest

Detalji jučerašnje nesreće: Biciklist poginuo u nesreći, vozač pobjegao i izvrijeđao policiju
Crna kronika
2025-03-02
Izdvojeno
“Hvalevrijedan projekt Zaželi, pomozi, olakšaj” – Donja Voća pomaže starijima i zapošljava teško zapošljive
Događanja
14. lipnja 2025.
Jozica
Gužve na cestama prema moru – pripazite i prilagodite vožnju
Hrvatska i svijet
14. lipnja 2025.
Ivana
Donosimo vam ponudu poslova u Varaždinskoj županiji – sigurno ćete pronaći nešto za sebe
PR članak
14. lipnja 2025.
Siniša Kalajdžija
Danas u Zagrebu Povorka ponosa – uz jasan prosvjedni i slavljenički program
Hrvatska i svijet
14. lipnja 2025.
Ivana
Video & fotogalerija
Povijest Krapine na malo drugačiji način…..
Fotogalerija
8. lipnja 2025.
FOTOGALERIJA Počela Maturantika: Stotine veselih maturanata prošetale Varaždinom
Fotogalerija
21. svibnja 2025.
FOTOGALERIJA Na Uskrsni ponedjeljak, dječje veselje ispunilo Park Velika graba u Sračincu
Fotogalerija
22. travnja 2025.
U Zaboku je svečano otvoren onkološki centar UPMC-a vrijedan 20 milijuna dolara
Fotogalerija
26. ožujka 2025.
HDZ Varaždinske županije slavi tri i pol desetljeća rada: „Postigli smo povijesne rezultate, nikada više ulaganja i projekata”
Politika
18. ožujka 2025.
Aktualno.hr - Čitaj, slušaj, gledaj!

© 2025 Vox media d.o.o. – za marketing i komunikaciju

Impressum
Uvjeti i pravila korištenja | Izjava o privatnosti i sigurnosti podataka
Cjenik oglašavanja

  • Developed by Online-press ltd.

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje iskustvo na našoj web stranici. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u Uvjeti i pravila korištenja i Izjava o privatnosti i sigurnosti podataka

Powered by  GDPR Cookie Compliance
Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.

Neophodni kolačići

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ukoliko onemogućite ovaj kolačić, mi nećemo moći spremiti vaše postavke. To znači da ćete prilikom svake posjete morati odobriti ili blokirati kolačiće.