Aktualno.hr - Čitaj, slušaj, gledaj!
  • Naslovna
  • Politika
  • Gospodarstvo
  • Sport
  • Događanja
  • Crna kronika
  • Hrvatska i svijet
  • PR članak
  • Lifestyle
  • Video
  • Arhiva
  • Home
  • Lifestyle
  • Najsočniji čupavci koje ćete probati: recept s tajnim sastojkom zbog kojeg će omiljeni kolač biti još finiji

Najsočniji čupavci koje ćete probati: recept s tajnim sastojkom zbog kojeg će omiljeni kolač biti još finiji

Lifestyle
20. ožujka 2022.
tesa
2096
Share
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin

Popularni čupavci mnogima su omiljen kolač i neizostavan na blagdanskom stolu, a iako ga neki već doživljavaju kao tradicionalni hrvatski kolač, oni potječu od australskih lamingtonsa.

U originalnom receptu koristi se i pekmez kojim se nadijeva biskvit prije umakanja u čokoladnu glazuru i kokos, a upravo zbog ovog tajnog sastojka, ovo će biti najsočniji čupavi koje ćete probati. Ako volite čupavce, s ovom verzijom koju donosi Zadovoljna.hr nećete pogriješiti.

Sastojci za biskvit:
6 jaja sobne temperature
375 g brašna
250 g šećera
1.5 dcl mlijeka sobne temperature
1.5 dcl ulja
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer

Sastojci za glazuru:
4 dcl mlijeka
30 dag tamne čokolade
10 dag maslaca
2 žlice ruma

Dodatni sastojci:
15 dag pekmeza po želji
25 dag kokosa

Priprema:

Pažljivo odvojite žumanjke od bjelanjaka. U jednu posudu ubacite žumanjke, šećer i vanilin šećer pa miksajte sve dok smjesa ne postane svijetložuta i glatka. Zatim malo po malo u nekoliko navrata u smjesu dodajte ulje, a potom i mlijeko. Na kraju u smjesu naizmjence stavljajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i čvrsti snijeg koji ste istukli od bjelanjaka.

Kalup za pečenje premažite masnoćom i posipajte brašnom, a zatim u njega ulijte smjesu. Kalup stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva. Kolač pecite između 30 i 40 minuta. Biskvit je gotov kada se odvoji od rubova i po vrhu poprimi zlatnožutu boju. Izvadite ga iz pećnice i pustite da se u potpunosti ohladi.

Prerežite ga po dužini, donji dio premažite pekmezom, poklopite i lagano pritisnite kako biste spojili obje polovice. Pokrijte biskvit kuhinjskom krpom i pustite ga da odmori pola sata. Nakon toga narežite ga na kocke kao kod klasičnih čupavaca.

Za pripremu glazure čokoladu razlomite na kockice, stavite je u dublju posudu, ubacite mlijeko, maslac i rum te zagrijavajte na srednje jakoj vatri dok se čokolada ne otopi i poveže s ostalim sastojcima. Potom kocku po kocku nabodite na štapić za ražnjiće, umočite u glazuru i uvaljajte u kokos.

Dobar tek!

Foto: ilustracija / pixabay
vzaktualno.hr / zadovoljna.hr

tesa 3885 Posts   0 Comments

Prethodna Vijest

Hrvatski reprezentativci i mladi rukometaši uključili se u međunarodnu kampanju #WhiteCard
Sport
2022-03-20

Sljedeća Vijest

Varaždinska županija poziva poduzetnike, obrtnike i OPG-ove: javite se na Javni poziv u sklopu Plana za industrijsku tranziciju Sjeverne Hrvatske
Gospodarstvo
2022-03-20
Izdvojeno
Četvrtak donosi pretežno sunčano vrijeme i vrućinu, ali sa sjevera stiže naoblačenje
Hrvatska i svijet
19. lipnja 2025.
Alenka Kučić
Grad Ivanec svečanom sjednicom i podjelom javnih priznanja proslavio Dan grada
Događanja
18. lipnja 2025.
Nikolina Pofuk Bajz
Stiže prvi pravi ljetni toplinski val! Svugdje će biti vruće, sjever Hrvatske pod udarom
Hrvatska i svijet
18. lipnja 2025.
Alenka Kučić
Crvenolisna bukva iz Novog Marofa je prvo Stablo godine Varaždinske županije
Događanja
18. lipnja 2025.
Alenka Kučić
Video & fotogalerija
Antunovo v Marofu: Tradicija, glazba i zabava ispunili gradske ulice i u nedjelju, ali brojnih sadržaja ima još!
Fotogalerija
17. lipnja 2025.
Povijest Krapine na malo drugačiji način…..
Fotogalerija
8. lipnja 2025.
FOTOGALERIJA Počela Maturantika: Stotine veselih maturanata prošetale Varaždinom
Fotogalerija
21. svibnja 2025.
FOTOGALERIJA Na Uskrsni ponedjeljak, dječje veselje ispunilo Park Velika graba u Sračincu
Fotogalerija
22. travnja 2025.
U Zaboku je svečano otvoren onkološki centar UPMC-a vrijedan 20 milijuna dolara
Fotogalerija
26. ožujka 2025.
Aktualno.hr - Čitaj, slušaj, gledaj!

© 2025 Vox media d.o.o. – za marketing i komunikaciju

Impressum
Uvjeti i pravila korištenja | Izjava o privatnosti i sigurnosti podataka
Cjenik oglašavanja

  • Developed by Online-press ltd.

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje iskustvo na našoj web stranici. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u Uvjeti i pravila korištenja i Izjava o privatnosti i sigurnosti podataka

Powered by  GDPR Cookie Compliance
Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.

Neophodni kolačići

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ukoliko onemogućite ovaj kolačić, mi nećemo moći spremiti vaše postavke. To znači da ćete prilikom svake posjete morati odobriti ili blokirati kolačiće.