Nakon dvije godine pauze zbog pandemije koronavirusa, u petak je ponovno održana najpoznatija loborska kulinarska manifestacija, „Loborska devenica” i to u svom sedmom izdanju. Stručni žiri nije imao lak posao budući da su loborske devenice iz godine u godinu sve bolje, pa su odlučivale nijanse.
Potvrdio je to i predsjednik žirija, poznati hrvatski chef Tomislav Špiček koji je objasnio kako su ocjenjivali okus, izgled i sastav.
-Loborsku devenicu zadnji put smo ocjenjivali prije dvije godine i mislim da idu sve bolje i bolje. Mogli smo malo samo govoriti o tome je li prepikantno, je li u pretankom crijevu, a okusi i sve ostalo bilo je izvrsne kvalitete. Svaka kategorija ocjenjivala se bodovima od 1 do 25 i na kraju su se bodovi zbrojili. Četiri člana žirija ocjenjivala su devenice pred svima, tako da je sve transparentno – rekao je Špiček.
Poručio je i kako ljudi često misle da se u devenicu samelje sve i svašta, no to nije tako. Dapače, kako bi proizvod bio kvalitetan u njega moraju ići kvalitetno meso i kvalitetni sastojci.
Zadovoljna što se nakon dvije godine ova kulinarska manifestacija ponovno održala bila je i načelnica Općine Lobor Ljubica Jembrih poručivši kako su sretni što je „Loborska devenica” i ove godine pun pogodak.
-Devenice u Loboru svake su godine sve bolje i kvalitetnije na što smo ponosni i s ovom manifestacijom nastavljamo i dalje, ali ne samo u ovakvom obliku, već i u proširenom. Ono što Općina Lobor priželjkuje već duže vrijeme je da se loborska devenica zaštiti kao tradicionalno zagorsko jelo, jelo koje ne smijemo zaboraviti i koje moramo prenašati na naše mlađe naraštaje – kazala je Jembrih poručivši kako upravo s ovakvim događanjima i manifestacijama idu prema cilju.
Iako pred njima nije bio lak zadatak, stručni žiri u kojem su bili Tomislav Špiček, Stjepan Adanić, Anica Petrinec, inače šefica kuhinje u Lobor-gradu te poznati zagorski ugostitelj Marijan Jembrih izabrali su najbolju devenicu – onu Ivana Fereka koji ih sprema već 50-ak godina.
-Ta je tradicija u našoj kući puno duža, a upravo su neki od posebnih sastojaka koje stavljamo ključni za ovu današnju pobjedu. Uz to je naravno bitna i ljubav, ali treba znati i uživati u izradi ovog specijaliteta – rekao je Ferek.
U sklopu manifestacije održano je i kušanje mladih vina loborskih vinogradara, a kako je istaknuo Nikola Lesičar, predsjednik Udruge vinara i vinogradara „Kliet” Lobor, vina je ocjenjivala degustatorica Mirela Osrečak sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta koja je pohvalila kvalitetu tamošnjih vina i poručila kako imaju velik potencijal.
-Prikupili smo 23 uzorka vina i svi uzorci bili su bez ikakvih mana odnosno sva su vina bila prihvatljiva i kvalitetna. To nam govori da je zagorska regija na samom vrhu vinarskog svijeta i jako je bitno spojiti eno i gastro priču, što mi na ovoj manifestaciji i radimo. Uz devenicu koja je autohtono loborsko jelo savršeno pristaju i naše vinske delicije – rekao je Lesičar dodavši kako je predstavljeno najviše miješanih vina, ali i graševine, rajnskog rizlinga te žutog muškata.
vzaktualno.hr