Nova je godina u Hrvatskoj donijela nekoliko promjena, a među njima je i mogućnost da se kod bezgotovinskog, odnosno plaćanja karticama, mogu ostavljati napojnice.
Započela je, naime, primjena novog modela fiskalizacije napojnica, a kako navode iz Hrvatske gospodarske komore, iznosi naplaćeni karticama nose u prosjeku 80 posto prihoda ugostiteljskog objekta. Upravo stoga, novi su model ocijenili kao stimulirajući potez za sektor ugostiteljstva i vrlo pozitivnu stvar za privlačenje i zadržavanje djelatnika.
Iz HGK napominju da je riječ o modelu koji postoji kao mogućnost za sve one koji u okviru svojih djelatnosti primaju napojnice, kao što su npr. ugostitelji, frizeri, kozmetičari, taksisti i drugi, a naplata napojnica kartičnim putem ovisi o odluci svakog obrtnika i nije obavezna.
Napojnica se dosad nije mogla primati kartičnim putem jer za to nije bilo zakonske osnove i nije bilo načina da se knjiži kao poseban prihod, a na taj su se iznos plaćali porezi. Sada je neoporezivo moguće isplatiti napojnicu do iznosa od 3.360,00 eura po osobi na godišnjoj razini, a napojnica iznad zadanog iznosa oporezuje se po stopi od 20 posto bez plaćanja doprinosa.
Poslodavac internim aktom definira način podjele napojnica između zaposlenika, a svota primljene nagrade - bakša, manča, tringelt ili napojnica za dobro obavljenu uslugu ne uključuje se u svotu blagajničkog maksimuma.
U nekoliko varaždinskih restorana i kafića provjerili smo kako to funkcionira u praksi, a prema svemu sudeći, zadovoljni su i gosti i konobari.
-Mislim da je ovo jako dobro jer ljudi danas većinom plaćaju karticama, što im je kod nas odavno omogućeno. Stoga mnogo puta nisu imali gotovinu, pa smo ostali bez „bakše”, a ovako će se to promijeniti. Zasad dobro „klapa”, nadam se da ću i dalje često čuti riječ „zaokruži” - rekao nam je kroz smijeh konobar Marko.
-Na početku, kada je bio uveden euro, gledalo se na svaki cent i rijetki su bili gosti koji su ostavljali tringelt, no kasnije su se opustili, pa je bilo bolje. Naravno, već sad sve manje ljudi nosi keš i mislim da će ovo za nas konobare biti dobra stvar. Nekima je možda draže kad na kraju radnog vremena idu doma s pokojim eurom napojnice u džepu, ali meni se sviđa ono što sam čuo, da će poslodavci napojnice davati kao i plaću, znači jednom mjesečno i to mi je OK – čuli smo od konobara Roberta.
- Još uvijek je više onih koji dolaze na kavu i imaju gotovinu, i za kavu i za napojnicu, ali to će se sigurno u budućnosti promijeniti, kartice će se sve više koristiti i dobro je da se čim prije priviknemo na to – kazala je djelatnica u jednom od kafića.
Da, kao i na sve ostalo, i ovoj se novini treba prilagoditi, a to se prije svega odnosi na poslodavce.
-Mi smo se pripremili i iako smo s time tek počeli, dosad nije bilo većih problema, a slično je i s našim gostima. Neki, doduše, još ne znaju za tu mogućnost, neki i dalje radije plaćaju gotovinom, a ima i onih koji nemaju običaj ostavljati napojnice. Meni je važno da su gosti zadovoljni, ali naravno da su važni i naši djelatnici. Prema njihovim reakcijama, vidim da im se ovo s karticama i napojnicama sviđa – rekao nam je vlasnik popularnog restorana.
Pitali smo Varaždince ostavljaju li oni napojnice u kafićima, restoranima, kod frizera...
-Obavezno, to mi je normalno. U ovaj kafić dolazim gotovo svaki dan, svi konobari znaju da pijem „jednu s vrućim”, ljubazni su i brzi i kak' ih onda ne bi nagradil?
-Na početku mjeseca sam malo darežljiviji, nakon dva tjedna malo oprezniji, ali mislim da treba nagraditi konobarice i konobare koji dobro rade svoj posao i koji su ljubazni.
-Ja ostavljam napojnice i u restoranu, i frizerki, i curama koje mi rade nokte i ovo s karticama je super stvar. Nadam se samo da bude sve pošteno!
-Ostavim kad imam, kad nemam se ne sramim kaj nemam jer znam da nije obavezno. I svejedno mi je kartica ili keš, ali mislim da bu sad konobarima bolje!
A što vi mislite?
ak/vzaktualno.hr