Većina nas za blagdane pretjera količinom hrane, a kako ju ne biste bacali donosimo 15 ideja kako napraviti nova, maštovita jela. Bez obzira koju vrstu šunke kupujete za Uskrs i kako na koji način pripremate ovu slasnu delikatesu, vjerojatno vam je ostalo viška, pa doznajte što sve s njom možete napraviti nakon blagdana.
Jedno od rješenja je kajgana s komadićima kuhane šunke. Ispržite jaja na kajganu s komadićima kuhane šunke i pripremite jednostavan, ali fini doručak. Kockice šunke možete dodati proljetnoj fritaji ili omletu.
Ako ste se nakon blagdana zaželjeli lagane hrane, šunku, luk i kuhana jaja iskoristite kako biste napravili hladnu salatu. Odlično će vam odgovarati kombinacija luka, kuhanih jaja i šunke. Toplo-hladnu salatu možete napraviti i na bazi tjestenine, mesa i povrća.
Sir i šunku možete iskoristiti i za popularnu slasticu, palačinke. Ispecite ih, napunite ih sirom i šunkom pa ispohajte kao što biste to učinili s bečkim šniclom. Ako želite pripremiti manje kaloričnu varijantu palačinke nemojte pohati, a umjesto sira odaberite svježu salatu, na primjer - matovilac.
Kockice šunke možete dodati i u proljetnu juhu i tako osnažiti okus ovog sezonskog hita, a nećete pogriješiti ni s gustim varivom od graha.
Ostatak šunke možete upotrijebiti i za pripremu umaka bolognese ili pak ispohati kriške kuhane šunke, pa poslužiti uz salatu od sezonskog povrća.
Nezaobilazan recept je i pizza od ostataka blagdanske hrane, a šunku možete i pomiješati s kuhanom tjesteninom, povrćem, sirom, svježim jajima i vrhnjem pa zapeći u pećnici i poslužiti uz hrskavu zelenu salatu.
Još jedna ideja za fini ručak su pileća prsa punjena šunkom, sirom i začinima. Nakon što ih napunite, zarolajte ih u oblik valjka pa skuhajte u vodenoj kupelji ili ispecite na tavici.
Komadiće šunke možete zapeći s krumpirom i začinskim biljem u pećnici ili pak ispeći slane muffine s dodatkom šunke.
Foto: pixabay / ilustracija
vzaktualno.hr / punkufer.dnevnik.hr