I ovih se blagdana ispeklo brdo kolača, mikseri su vjerojatno radili "sve u 16", a kad se rade kolači, u blizini su i oni koji vole na svoj način "očistiti" metlice miksera, ali i posude u kojima se rade smjese za kolače. Ako radite šlag, opasnosti nema, ali postoje situacije kad to nije poželjno!
Agencija za standarde prehrambenih proizvoda (FSA) iz Velike Britanije upozorila je kako se od sirovog brašna može dobiti bakterija E.coli (Escherichia Coli) koja uzrokuje povraćanje i proljev, a može prouzročiti i zatajenje bubrega, prenosi portal 24sata. A osim zbog sirovog brašna, smjese za kolače ne bi se smjele lizati i zbog sirovih jaja od kojih ponekad prijeti zaraza, na primjer, salmonelom. Termičkom obradom te bakterije se uništavaju.
- Ne savjetujemo jesti sirovo brašno ili proizvode koji ga sadrže jer postoji rizik da su kontaminirani. Adekvatna termička obrada osigurava da se svaka štetna bakterija ubije – upozoravaju stručnjaci.
a.kučić/vzaktualno.hr/24sata.hr