Nedjeljom obitelj tradicionalno ruča zajedno, a na stolu se nalaze bogatije namirnice. Meso peradi je kroz čitavu povijest bilo statusni simbol, pa se običaj nedjeljnog ili blagdanskog stola na kojem je pile zadržao do danas. U tom bogatom tonu je i nedjeljna Špajzkarta Oblizeka Varaždinske županije:
Nedjelja, 29. kolovoza
Domaća šunka s Ludbreškim hrenom
Pohani pileći savitak u bučinim košticama, povrće na toplički
Toplička kupališna torta
U vremenima kada su Toplice bile važno srednjoeuropsko mondeno okupljalište, a tročetvrtinski takt valcera odzvanjao je redutnom dvoranom, kursalonima, promenadnim i vrtnim koncertima, u poslijepodnevnim se satima za bolje zdravlje i raspoloženje pio šampanjac uz koji se posluživala Toplička kupališna torta.
Samo u nedjelju u okviru „Oblizeka Varaždinske županije“ možete kušati Topličku kupališnu tortu koja se sprema po originalnoj stoljetnoj recepturi. Torta sljubljuje jaja, šećer, orahe, crnu kavu, mlijeko i čokoladu i naravno tajni sastojak u neodoljivu poslasticu.
Na nedjeljnim Oblizekima prethode joj šunka sa zaštićenim Ludbreškim hrenom i piletina s bučinim košticama i povrćem, tako da će dojam za pamćenje zasigurno potrajati.
Svoje umijeće u pripremanju slanih i slatkih delicija prikazat će nagrađivani kulinarski majstori restorana Minerva Varaždinske Toplice.
Uz delicije, a pogotovo tortu preporuča se barem jedna čaša kasne berbe Graševine 2015. od Vinarije Šafran (nagrađene na Decanteru 2021.), vino Manzoni 2020. (nagrađen na Decanteru 2021.), Pinot sivi iz 2020. godine ili Sauvignon 2019.
Popularna cijena tanjura je 25 kuna, čaše vina 10 kuna, a radno vrijeme za degustaciju „Oblizeka Varaždinske županije“ od 18 do 23 sata kada dvorište Varaždinske županije na Franjevačkom trgu 7 postaje mjesto susreta, druženja, uživanja u enogastronomiji, a prije svega i mjesto na koje je lijepo doći i osjećati se dobro.
vzaktualno.hr