Od danas do nedjelje održava se 21. Zeljarijada u Vidovcu, najveća gastronomska manifestacija u Varaždinskoj županiji.
Uz glazbene izvođače, Crvenu jabuku, Bosutske bećare i Activ band, posjetitelje očekuje već tradicionalna mega-sarma pripremljena od Varaždinskog zelja, kao i Sajam starih zanata, Gospodarski sajam, Sajam zaštićenih proizvoda, Međunarodna smotra folkora, natjecanje u kuhanju „Zeljarskog kotlića“, šaran na rašljama te Vidovečki gibanik.
Novost je da će Zeljarijada ove godine zapravo početi u osnovnim i srednjim školama te restoranima. Danas se po prvi put u školama i u restoranima na jelovnicima nalaze jela od Varaždinskog zelja, a s ciljem da se populariziraju jela od ove visokokvalitetne namirnice. Zelje je za tu prigodu doniratlaUdruga zeljara, a uključeno je 37 škola s područja Varaždinske županije.
U Maruševcu će sutra u 14 sati početi Dani polja u sklopu kojih će biti održano predavanje o bakteriozi na Varaždinskom zelju.
U Vidovcu će u subotu u 9 sati početi kuhanje mega-sarme, koju će prije toga cijelu noć pripremati čak 30 kuhara i učenika. Za mega-sarmu će biti potrošeno 1.200 komada velikih glavica kiselog Varaždinskog zelja, točnije 22.000 listova, a uz to i 300 kilograma junećeg mesa, 410 kilograma svinjskog mesa, 105 kilograma riže, 75 kilograma kobasica, 25 kilograma brašna, 40 kilograma brašna, 4,5 kilograma svježeg češnjaka, pet kilograma peršina, 2 kilograma mljevenog papra, a i 2 kilograma slatke mljevene paprike. Kuhari i učenici će morati očistiti 350 kilograma krumpira za subotu, a 150 kilograma za nedjelju. U Vidovcu će se vjerojatno pripremati i najveća zaprška – od 25 kilograma brašna i 25 litara ulja.
Svečano otvorenje Zeljarijade je u subotu u 14 sati, a rezanje i podjela mega-sarme počinje u 15 sati. Izdvajamo i da će u sklopu Zeljarijade, osim gastronomskih, kulturnih i zabavnih programa, biti održana i edukacija za poljoprivrednike.
www.vzaktualno.hr