Kakva bi to bila jesen, a da bar jednom ne ispečete pravu domaću štrudlu s jabukama, i to sa grožđem. Odličan recept za jednu od boljih štrudli pronašli smo na Index Recepti.
Sastojci:
Vučeno tijesto
200 g glatkog brašna
50 ml ulja
80 ml tople vode
prstohvat soli
Nadjev
800 g jabuka
200 g grožđa
50 g šećera
rum, limunova korica
U zdjeli srednje veličine kuhačom sjedinite sve sastojke. Izvadite kuhaču i ručno umijesite glatko, mekano i elastično tijesto. Manju zdjelicu premažite uljem i u nju stavite tijesto. Prekrijte zdjelicu plastičnom folijom i ostavite da odmara 30 minuta. Naribajte oguljene jabuke, dodajte im grožđe (ako su male bobice onda cijele, ako su velike, prerežite ih na pola). Pošećerite i pokapajte limunovim sokom i dodajte ruma po ukusu.
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Stol ili podlogu na kojoj ćete vući tijesto prekrijte stolnjakom. Dobro ga pobrašnite i na njega položite tijesto. Tijesto također pobrašnite i lagano razvaljajte valjkom. Premažite tankim slojem maslaca i krenite razvlačiti tijesto. Razvucite ga što tanje možete. Po tijestu rasporedite nadjev od jabuka. Zarolajte štrudlu. Pažljivo prebacite štrudlu na lim za pečenje koji ste lagano nauljili. Pecite je 35-40 minuta dok ne bude zlatne boje.
vzaktualno.hr/Index Recepti