Aktualno.hr - Čitaj, slušaj, gledaj!
  • Naslovna
  • Politika
  • Gospodarstvo
  • Sport
  • Događanja
  • Crna kronika
  • Hrvatska i svijet
  • PR članak
  • Lifestyle
  • Video
  • Arhiva
  • Home
  • Lifestyle
  • Nježna, krhka i elegantna: bezvremenska Pavlova s jagodama – idealna proljetna slastica koja uspijeva svaki put!

Nježna, krhka i elegantna: bezvremenska Pavlova s jagodama – idealna proljetna slastica koja uspijeva svaki put!

Lifestyle
4. svibnja 2025.
tesa
659
Share
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin

Bezvremenska Pavlova vjerojatno je najpoznatija slastica s beze korama. Ime je dobila po ruskoj balerini Ani Pavlovi, a njezin izgled – sva nježna, krhka i elegantna – asocira na svu umješnost baletnog umijeća.

Budući da su bjelanjci glavni sastojak Pavlove, zahtijevaju pažljivo rukovanje, zato slijedi par trikova koji će osigurati da vam ova popularna slastica uspije svaki put.

Bjelanjke je lakše odvojiti ako su jaja hladna, direktno iz hladnjaka. Međutim, bjelanjci sobne temperature dat će onaj ekstra fluffy snijeg. Zato odvojite bjelanjke od žumanjaka čim izvadite jaja iz hladnjaka, a zatim ih pustite da odstoje na pultu oko 30 minuta.

Nadalje, bjelančevine ne vole bilo kakav trag masti, zato pazite da su zdjela i pribor kojim ćete mutiti bjelanjke čisti i bez masti. Zdjele od nehrđajućeg čelika ili stakla mnogo su bolji izbor od plastičnih jer plastične posude imaju tendenciju apsorbirati masti.

Sastojci

Za košarice
– 4 veća bjelanjaka
– 220 g šećera u prahu
– pola čajne žličice ekstrakta vanilije
– 1 žlica alkoholnog octa

Za kremu
– 200 ml slatkog vrhnja
– jagode

Priprema

Zagrijte pećnicu na 140 stupnjeva. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje.

Odvojite bjelanjke, izmiksajte ih postupno dodajući šećer u prahu. Miksajte sve dok se sasvim ne poveže s bjelanjcima – prosudite tako što ćete uzeti malo smjese između prstiju i provjeriti je li posve glatko.

Kad su bjelanjci izmiksani, dodajte ekstrakt vanilije i ocat pa promiješajte.

Dobivenu smjesu stavite u slastičarsku vrećicu i oblikujte mala „gnijezda“, ostavljajući dovoljno razmaka. Pazite da svako „gnijezdo“ ima udubinu u koju ćete kasnije smjestiti kremu i jagode.

Pecite oko sat vremena dok ne postanu čvrsta na dodir i blijedo bež boje. Isključite pećnicu, odškrinite vrata i pustite da se Pavlova „gnijezda“ potpuno ohlade u pećnici.

Istucite vrhnje za šlag. Jednom kad se „gnijezda“ ohlade, u sredinu stavite kremu te ukrasite svježim jagodama i listićima mente (po želji).

Savjet više: Zagrijte pećnicu na nešto višu temperaturu (160 stupnjeva) – početna visoka temperatura pomaže da se kolač oblikuje bez previše širenja i stvara bolju (jaču) koru. Samo ne zaboravite smanjiti temperaturu kad stavljate kore na pečenje!

Foto: arhiva
vzaktualno.hr/naturala.hr

 

tesa 3885 Posts   0 Comments

Prethodna Vijest

Detalji nesreće na A3: Srna iskočila na cestu, autobus se prevrnuo
Crna kronika
2025-05-04

Sljedeća Vijest

Uz Florijanovo: Po porastu ulaganja u sigurnost i vatrogasce prednjači Varaždinska županija
Događanja
2025-05-04
Izdvojeno
Varaždinski ministar Habijan zgrožen zbog podmetanja požara
Politika
22. lipnja 2025.
Siniša Kalajdžija
Danas je Dan antifašističke borbe – što se zapravo obilježava danas?
Hrvatska i svijet
22. lipnja 2025.
Siniša Kalajdžija
Stiglo ljeto, stigle i vrućine…..
žNaslovna
22. lipnja 2025.
Siniša Kalajdžija
IMENDANI Današnji slavljenici su Ivan i Toma!
Lifestyle
22. lipnja 2025.
Jozica
Video & fotogalerija
Antunovo v Marofu: Tradicija, glazba i zabava ispunili gradske ulice i u nedjelju, ali brojnih sadržaja ima još!
Fotogalerija
17. lipnja 2025.
Povijest Krapine na malo drugačiji način…..
Fotogalerija
8. lipnja 2025.
FOTOGALERIJA Počela Maturantika: Stotine veselih maturanata prošetale Varaždinom
Fotogalerija
21. svibnja 2025.
FOTOGALERIJA Na Uskrsni ponedjeljak, dječje veselje ispunilo Park Velika graba u Sračincu
Fotogalerija
22. travnja 2025.
U Zaboku je svečano otvoren onkološki centar UPMC-a vrijedan 20 milijuna dolara
Fotogalerija
26. ožujka 2025.
Aktualno.hr - Čitaj, slušaj, gledaj!

© 2025 Vox media d.o.o. – za marketing i komunikaciju

Impressum
Uvjeti i pravila korištenja | Izjava o privatnosti i sigurnosti podataka
Cjenik oglašavanja

  • Developed by Online-press ltd.

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje iskustvo na našoj web stranici. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u Uvjeti i pravila korištenja i Izjava o privatnosti i sigurnosti podataka

Powered by  GDPR Cookie Compliance
Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.

Neophodni kolačići

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ukoliko onemogućite ovaj kolačić, mi nećemo moći spremiti vaše postavke. To znači da ćete prilikom svake posjete morati odobriti ili blokirati kolačiće.