Aktualno.hr - Čitaj, slušaj, gledaj!
  • Naslovna
  • Politika
  • Gospodarstvo
  • Sport
  • Događanja
  • Crna kronika
  • Hrvatska i svijet
  • PR članak
  • Lifestyle
  • Video
  • Arhiva
  • Home
  • Lifestyle
  • Nježna, krhka i elegantna: bezvremenska Pavlova s jagodama – idealna proljetna slastica koja uspijeva svaki put!

Nježna, krhka i elegantna: bezvremenska Pavlova s jagodama – idealna proljetna slastica koja uspijeva svaki put!

Lifestyle
4. svibnja 2025.
tesa
737
Share
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin

Bezvremenska Pavlova vjerojatno je najpoznatija slastica s beze korama. Ime je dobila po ruskoj balerini Ani Pavlovi, a njezin izgled – sva nježna, krhka i elegantna – asocira na svu umješnost baletnog umijeća.

Budući da su bjelanjci glavni sastojak Pavlove, zahtijevaju pažljivo rukovanje, zato slijedi par trikova koji će osigurati da vam ova popularna slastica uspije svaki put.

Bjelanjke je lakše odvojiti ako su jaja hladna, direktno iz hladnjaka. Međutim, bjelanjci sobne temperature dat će onaj ekstra fluffy snijeg. Zato odvojite bjelanjke od žumanjaka čim izvadite jaja iz hladnjaka, a zatim ih pustite da odstoje na pultu oko 30 minuta.

Nadalje, bjelančevine ne vole bilo kakav trag masti, zato pazite da su zdjela i pribor kojim ćete mutiti bjelanjke čisti i bez masti. Zdjele od nehrđajućeg čelika ili stakla mnogo su bolji izbor od plastičnih jer plastične posude imaju tendenciju apsorbirati masti.

Sastojci

Za košarice
– 4 veća bjelanjaka
– 220 g šećera u prahu
– pola čajne žličice ekstrakta vanilije
– 1 žlica alkoholnog octa

Za kremu
– 200 ml slatkog vrhnja
– jagode

Priprema

Zagrijte pećnicu na 140 stupnjeva. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje.

Odvojite bjelanjke, izmiksajte ih postupno dodajući šećer u prahu. Miksajte sve dok se sasvim ne poveže s bjelanjcima – prosudite tako što ćete uzeti malo smjese između prstiju i provjeriti je li posve glatko.

Kad su bjelanjci izmiksani, dodajte ekstrakt vanilije i ocat pa promiješajte.

Dobivenu smjesu stavite u slastičarsku vrećicu i oblikujte mala „gnijezda“, ostavljajući dovoljno razmaka. Pazite da svako „gnijezdo“ ima udubinu u koju ćete kasnije smjestiti kremu i jagode.

Pecite oko sat vremena dok ne postanu čvrsta na dodir i blijedo bež boje. Isključite pećnicu, odškrinite vrata i pustite da se Pavlova „gnijezda“ potpuno ohlade u pećnici.

Istucite vrhnje za šlag. Jednom kad se „gnijezda“ ohlade, u sredinu stavite kremu te ukrasite svježim jagodama i listićima mente (po želji).

Savjet više: Zagrijte pećnicu na nešto višu temperaturu (160 stupnjeva) – početna visoka temperatura pomaže da se kolač oblikuje bez previše širenja i stvara bolju (jaču) koru. Samo ne zaboravite smanjiti temperaturu kad stavljate kore na pečenje!

Foto: arhiva
vzaktualno.hr/naturala.hr

 

tesa 3884 Posts   0 Comments

Prethodna Vijest

Detalji nesreće na A3: Srna iskočila na cestu, autobus se prevrnuo
Crna kronika
2025-05-04

Sljedeća Vijest

Uz Florijanovo: Po porastu ulaganja u sigurnost i vatrogasce prednjači Varaždinska županija
Događanja
2025-05-04
Izdvojeno
Dan Općine Donja Voća proslavljen uz bogat kulturni, zabavni i društveni program
Događanja
10. studenoga 2025.
Nikolina Pofuk Bajz
Svetom misom i druženjem, u Velikom Bukovcu obilježen blagdan Svetog Huberta, zaštitnika lovaca
Događanja
10. studenoga 2025.
Alenka Kučić
Dani općine Jalžabet slavit će se uz raznovrsni program
Događanja
10. studenoga 2025.
Ivana
Međimurska županija preuzela predsjedanje europskom asocijacijom Savez Alpe-Adria
Događanja
10. studenoga 2025.
Ivana
Video & fotogalerija
Na Gradskom groblju u Varaždinu odana počast preminulim građanima te preminulim, poginulim i nestalim braniteljima
Fotogalerija
31. listopada 2025.
Povratak u prošlost uz stare običaje, jela i dobra vina: Voćanska etno kuća otvorila svoja vrata
Fotogalerija
26. listopada 2025.
Klenovnik: Dječji vrtić Latica proslavio rođendan!!!
Fotogalerija
10. listopada 2025.
Sa svečane sjednice u Klenovniku načelnik Pintarić poručio: Naša općina napreduje i pritom čuva svoju tradiciju, identitet i povezanost među ljudima
Fotogalerija
9. listopada 2025.
Europski tjedan sporta: Challenger Race Varaždin 2025. okupio brojne sudionike – u prvom planu zabava i druženje uz sport!
Fotogalerija
26. rujna 2025.
Aktualno.hr - Čitaj, slušaj, gledaj!

© 2025 Vox media d.o.o. – za marketing i komunikaciju

Impressum
Uvjeti i pravila korištenja | Izjava o privatnosti i sigurnosti podataka
Cjenik oglašavanja

  • Developed by Online-press ltd.

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje iskustvo na našoj web stranici. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u Uvjeti i pravila korištenja i Izjava o privatnosti i sigurnosti podataka

Powered by  GDPR Cookie Compliance
Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.

Neophodni kolačići

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ukoliko onemogućite ovaj kolačić, mi nećemo moći spremiti vaše postavke. To znači da ćete prilikom svake posjete morati odobriti ili blokirati kolačiće.