11. Varaždinski sejem održava se danas na varaždinskome placu do 18 sati uz sudjelovanje gotovo stotinu izlagača, s dosad najbogatijim izborom izvornih domaćih proizvoda.
Ima svega, od suhomesnatih delikatesa poput kulena, sušenih kobasica i čvaraka, te dimljenih, začinskih, kravljih i kozjih sireva do starih sorti voća i povrća, sirupa, likera i zimnice, bučinog ulja, domaćih trešnji i jagoda, aronije i brojnih drugih namirnica.
Kroz bogati zabavni program posjetitelje vode poznati novinar i gastronomad Rene Bakalović te varaždinski notar Krunoslav Čolo.
– Svaki put nekaj novo vidim na ovom placu. Simpatično mi je što Varaždin privlači i slavonske i dalmatinske proizvođače. Ima super zanimljivih stvari. Vido sam ocat od šipka, a posebno me veseli da sam vidio nešto za što sam misli da su mladi zaboravili, ozbiljne, prirodne, čiste, bez aditiva rakije od trešanja. U cijeloj Hrvatskoj raste priča s čokoladama, a ovdje imamo prekrasnu varaždinsku priču u koju su uključene osobe s invaliditetom, koji imaju posebnu strast i s koncentracijom rade fantastične čokolade – izjavio je Bakalović.
Sejem je unazad deset godina potvrdio status najvećeg i najposjećenijeg sajma hrane u regiji, te se pozicionirao kao važan turistički proizvod Grada Varaždina. Uz Gradsku tržnicu, suorganizatori 11. Varaždinskog sejma su Grad Varaždin, Varaždinska županija i Turistička zajednica Grada Varaždina.
n.k. / www.vzaktualno.hr