Aktualno.hr - Čitaj, slušaj, gledaj!
  • Naslovna
  • Politika
  • Gospodarstvo
  • Sport
  • Događanja
  • Crna kronika
  • Hrvatska i svijet
  • PR članak
  • Lifestyle
  • Video
  • Arhiva
  • Home
  • Hrvatska i svijet
  • Održan 8. Interslast

Održan 8. Interslast

Hrvatska i svijet
16. listopada 2019.
N.K.
873
Share
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
KZŽ

U utorak jw u Termama Tuhelj održan osmi po redu Interslast, međunarodni kongres slastičarstva, sladoledarstva i konditorska.
Ovogodišnja glavna tema bila je “Med u slastičarstvu“ pa su tako posjetitelji kongresa mogli kušati brojne kolače s medom, medenjake, paprenjake i medene pite. U sklopu programa prikazana je i izrada starinske medvene pite iz Podravine, tradicijski i izvorni medenjaci Hrvatskog Zagorja (koje su radile bake Zdenkica Ljubić, Mirica Sinković i Božica Lacković – pobjednice manifestacije Babičini Kolači), korčulanski klašun, šapice s medom, zadarski smokvenjaci, nigerijski puff-puff s medom (vrsta afričke slastice nalik fritulama), austrijski, uskrsni medeni kolači, starinski, tradicijski kolač s medom iz Homolja, izvorna, blagdanska, medena pita iz Srbije, razni zagorski i podravski kolači s medom, medenjaci i kolači s medom iz Varaždinske županije. Svi inozemni slastičari spravljali su i u radionicama koristili med hrvatskih pčelara, koji je bio korišten i u pripremanju natjecateljskih radova. U sklopu Interslasta održano je i predavanje na temu zaštite zagorskog bagremovog meda na nacionalnoj razini te o njegovoj superiornoj kvaliteti i svojstvima, o čemu je govorila Marina Krog – OPG Josip Krog.
I ove godine u natjecateljskom dijelu bilo je predstavnika s područja Krapinsko-zagorske županije. U kategoriji srednjih škola, nastupili su učenici Srednje škole Zabok i Srednje škole Pregrada. Ivana Karlovšek i Iva Burić iz SŠ Pregrada u kategoriji medenjaci i medene pite osvojile su 1. mjesto, a Ivona Vukić iz SŠ Zabok 2. mjesto. Ivana Čekolj iz Termi Jezerčica osvojila je u kategoriji Torte – seniori srebrnu medalju. U istoj kategoriji osvojila je i brončanu medalju od strane domaćih i inozemnih novinara te srebrnu medalju za Cromed u kategoriji seniori.
Na svečanom otvorenju Interslasta bila je zamjenica župana Jasna Petek, koja je istaknula kako Interslast pruža mogućnost da vidimo što sve ima novog u slastičarstvu, sladoledarstvu i konditorstvu, ali isto tako i da se prikaže što sve Zagorje ima.
– Moramo napomenuti da kao najbolja destinacija kontinentalnog turizma prošle godine, prepoznajemo i veliku važnost gastro ponude u području turizma. Mi smo županija koja u svojoj gastro ponudi jedina ima zaštićene mlince i zagorskog purana s oznakama zemljopisnog podrijetla, tu su zagorski štrukli kao desert koji također ima oznaku zemljopisnog podrijetla. Ovogodišnja tema na kongresu je med i upravo bagremov med zagorskih brega ima oznaku izvornosti na nacionalnoj razini, a očekujemo je i na europskoj razini. Tako da povezujemo našu tradiciju i baštinu sa suvremenim trendovima, ponosni smo što su naši hoteli, obrti i ugostiteljske škole na ovom kongresu, jer moramo znati da upravo educiranje i stjecanje znanja je jako važno za razvoj gastro turizma i turizma općenito – naglasila je zamjenica župana Petek.
Direktor Interslasta Stjepan Odobašić osvrnuo se na ovogodišnju temu, Med u slastičarstvu.
– Na području Europske unije, 30 posto količine meda je sumnjive kvalitete, zato se treba boriti da u hrvatskim slastičarnicama bude hrvatski med i bit ću jako sretan ako dođem u neku slastičarnicu i vidim da su kolači spravljani od hrvatskog meda. Svake godine predstavljamo domaće slastičarsko i inozemno “blago“. Ove godine imamo nekoliko zemalja, između ostalog iz Beograda nam je došla slastičarka iz slastičarnice tenisača Novaka Đokovića. Ona je vrhunska slastičarka i pokazat će kolače s medom iz istočne Srbije, zatim je tu Nigerija, jest ćemo njihove fritule s medom, tu je Austrija i njihovi uskršnji kolači s medom, Slovenija će prikazati slovensku poticu, koju su prošle godine zaštitili na području Europske unije, dok iz Krapinsko-zagorske županije imamo “njegovo veličanstvo“ medenjak. Ove godine imamo 300 sudionika iz cijele Hrvatske, od Osijeka do Dubrovnika a izrazito mi je drago što je došlo puno otočana, koji su prvi puta ovdje i oduševljeni su svime. Prezentirano je oko 200 vrsta kolača, a za natjecanje se prijavilo 95 ekipa, a natječu se medenim tortama, medenjacima i medenim pitama – rekao je Odobašić.
– Slastičarstvo je jedna velika umjetnost koja se dijeli na pet grana. Jako je važno baviti se i tradicijskim kolačima, njegovati ih i raditi te prenositi mlađim generacijama. Moram dodati kako nam nedostaje i mladih slastičara, moramo usmjeriti mlade ljude kako bi odabrali i ovo zvanje, koje je izuzetno lijepo, ali i teško – pojasnila je predsjednica Saveza slastičara Hrvatske Dragica Lukin.
Predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Damir Crleni rekao je kako je važno sačuvati tradicijska jela i namirnice, u ovom slučaju slastice.
– Moramo biti ponosni na njih jer su to vrijednosti koje premalo prezentiramo prema gostima koji dolaze u Hrvatsku – rekao je Crleni.
– Zagorje, Bajka na dlanu nije regija samo termalnih izvora i prirodnih ljepota, nego i gastro destinacija, koja ima zaštićene proizvode na nacionalnoj razini, a uskoro ćemo i na europskoj razini imati zaštićeno glavno jelo, prilog i desert. Veselimo se da se ovakva događanja odvijaju kod nas i što posjetitelji imaju prilike kušati delicije iz Krapinsko-zagorske županije, ali i ostatka Hrvatske. Ove godine tema je med, koji je odlična, zdrava namirnica. Naš zagorski bagremov med je vrhunske kvalitete i zaslužuje visoko mjesto u gastronomiji – rekla je Tanja Ivek iz Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije.
Predsjednik Obrtničke komore KZŽ Davor Pleško pojasnio je kako je ovaj kongres jako važan za zagorske obrtnike koji se bave slastičarstvom.
– Interslast im pomaže kako bi vidjeli neke nove tehnologije i svjetske trendove te kako bi turističku ponudu županije približili svjetskim trendovima, ali tu ne smiju zaboraviti na naše tradicijske kolače, koje su proizvodile naše mame i bake i njih bi svakako trebali imati u ponudi. To je prilika da se povežu i slastičari i proizvođači meda, jer tu postoji velika mogućnost suradnje – rekao je Pleško.

KZŽ KZŽ KZŽ KZŽ KZŽ KZŽ KZŽ KZŽ

vzaktualno.hr / www.kzz.hr

N.K. 11180 Posts   0 Comments

Prethodna Vijest

VRTIC LEPTIRIC
Dječji vrtić "Leptirić" Ljubešćica objavio javni poziv za upis djece u predškolu u školskoj godini 2019./2020.
Događanja
2019-10-16

Sljedeća Vijest

Dobra prezentacija Lepoglave u Turskoj - predstavljena kulturna baština utkana u čipku
Događanja
2019-10-16
Izdvojeno
Povodom 150 godina rudarstva u Starom Golubovcu, otvorena atraktivna izložba rudarskih predmeta
Fotogalerija
20. srpnja 2025.
Alenka Kučić
Tucak pred okršaj Barakuda s Mađarima: Ako ne budemo sto posto, izgubili smo!
Sport
20. srpnja 2025.
Alenka Kučić
Kolone na cestama i u nedjelju, povremeno pojačan putnički promet na pojedinim graničnim prijelazima
Hrvatska i svijet
20. srpnja 2025.
Alenka Kučić
ZASLADITE SI NEDJELJU Jaje na oko – prefini kremasti kolač s marelicama ili breskvama
Lifestyle
20. srpnja 2025.
Alenka Kučić
Video & fotogalerija
Povodom 150 godina rudarstva u Starom Golubovcu, otvorena atraktivna izložba rudarskih predmeta
Fotogalerija
20. srpnja 2025.
FOTOGALERIJA Bogatim programom proslavljen blagdan sv. Benedikta, zaštitnika Svibovca Podravskog
Fotogalerija
14. srpnja 2025.
FOTOGALERIJA Sedamdesetak varaždinskih višebojaca uživalo u kupanju, druženju i zabavi u Novom Vinodolskom
Fotogalerija
7. srpnja 2025.
Antunovo v Marofu: Tradicija, glazba i zabava ispunili gradske ulice i u nedjelju, ali brojnih sadržaja ima još!
Fotogalerija
17. lipnja 2025.
Povijest Krapine na malo drugačiji način…..
Fotogalerija
8. lipnja 2025.
Aktualno.hr - Čitaj, slušaj, gledaj!

© 2025 Vox media d.o.o. – za marketing i komunikaciju

Impressum
Uvjeti i pravila korištenja | Izjava o privatnosti i sigurnosti podataka
Cjenik oglašavanja

  • Developed by Online-press ltd.

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje iskustvo na našoj web stranici. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u Uvjeti i pravila korištenja i Izjava o privatnosti i sigurnosti podataka

Powered by  GDPR Cookie Compliance
Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.

Neophodni kolačići

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ukoliko onemogućite ovaj kolačić, mi nećemo moći spremiti vaše postavke. To znači da ćete prilikom svake posjete morati odobriti ili blokirati kolačiće.