Ovih blagdana napravit malo drugačije, svima omiljene Linzere. Premazani glazurom i ukrašeni brusnicama i pistacijama doslovno vrište Božić.
U nastavku donosimo recept s bloga Tirkizna za kojeg će vam biti potrebno oko pola sata.
SASTOJCI
250 g brašna
60 g šećera
1 jaje
120 g hladnog maslaca
korica jednog limuna
prstohvat soli
Glazura
120 g šećera u prahu
sok pola limuna
50 g suhih brusnica
30 g neslanih pistacija
Džem od višanja ili trešanja
UPUTE ZA PRIPREMU
Za tijesto pomiješajte brašno, šećer, koricu limuna, sol i jaje. Dodajte hladni malsac narezan na kockice i izmrvite sve rukama da dobijte smjesu nalik pijesku. Na kraju dodajte jaje i umijesite glatko tijesto. Mijesite čim kraće.
Od tijesta oblikujte kuglu, omotajte je prozirnom folijom i ostavite 30 minuta u hladnjaku.
Tijesto razvaljajte na pobrašnjeloj radnoj površini, na debljinu od cca 3 mm. Izrezujte kalupom oblike po želji, a svakom drugom u sredinu izbušite rupu ili oblik po želji.
Upalite i ugrijte pećnicu na 170 C. Keksiće pecite u većem kalupu s manjim razmakom 10 minuta. Keksići moraju ostati bijeli, pazite ako vam je prejaka pećnica (pecite 8 minuta). Ohladite.
Pistacije i brusnice usitnite (ne presitno, neka budu komadići).
Keksiće bez rupe premažite džemom, pa spojite s keksićima s rupom.
U međuvremenu pripremite glazuru. Šećer u prahu pomiješajte sa sokom od limuna. Dobit ćete finu, gustu teksturu glazure. Stavite je u slastičarsku vrećicu ili u običnu vrećicu kojoj ćete jedan kraj škarama odrezati vrh (rupica mora biti zbilja mala).
Keksiće uz pomoć slastičarske vrećice premažite glazurom i pospite nasjeckanim brusnicama i pistacijama. Uživajte!
vzaktualno.hr/tirkizna.com