Diljem Lijepe naše počevši s 15. studenim pa sve do 28. studenog održavaju se Drugi nacionalni Dani Okusa hrvatske tradicije. Među više od 100 restorana svoje mjesto našlo je i 15 restorana iz Varaždinske županije.
Nosioci standarda Okusa Varaždinskoga svojim gostima nude široku paletu gastronomskog blaga. U rapsodiji okusa s potpisom tradicije tako možete uživati već od 30 kuna u štruklima ili gibanici uz čašu vina u Kavani Dora.
Ukoliko ste za nešto konkretnije u Restoranu Palatin po cijeni od 75 kuna možete uživati u slijedu od tri tradicijska jela koji nudi krem juhu od buče s kruščićima od bučinog brašna, filet smuđa od žutog muškata na kremi od jabuke i za desert netipičnu tortu od krumpira, oraha i čokolade.
Za 95 kuna možete kušati, primjerice Toplički tanjur u Villi Toplissa koji nudi pileću rolicu punjenu mesom iz banjice i začinskim sirom u umaku od vrhnja i češnjaka uz domaće trgance, nakon čega ćete se zasladiti zanimljivom kombinacijom sladolada od vanilije i bučinog ulja sa sjemenkama.
Zahvaljujući prije svega gradu Varaždinu, nekadašnjoj hrvatskoj prijestolnici s neizostavnim utjecajem bečke i austro-ugarske kuhinje na ovim se područjima oduvijek dobro jelo.
Stoga je lokalna gastronomska ponuda nezaobilazna sastavnica turističke ponude. Mnogima je tako uživanje u hrani jedan od faktora kod odabira destinacije u koju će otputovati, a bogata eno i gastro ponuda varaždinskog kraja nijednog gosta neće ostaviti ravnodušnim.
U nastavku pogledajte u kojim restoranima još možete uživati u mirisima i okusima koji će zasigurno zadovoljiti vaše nepce i možda vas motivirati da neka od navedenih jela isprobate i u kućnoj radinosti.
abrkic/vzaktualno.hr