Mnogo je onih koji jednostavno obožavaju ovu popularnu zimsku slasticu, a možda je baš i nemaju prilike jesti na mjestima kao što su skijališta ili adventi, a na kojima se ona najčešće nudi, tako da će vam ovaj odličan recept itekako dobro doći.
Ukusne i mekane germknedle možete pripremiti i u toplini svoga doma, a mi vam donosimo provjereni recept objavljen na portalu Jutarnji list.
Potrebni sastojci:
Za tijesto: 500 grama glatkog brašna vrećica suhog kvasca 3,5 dcl toplog mlijeka 70 grama šećera 1 jaje 60 grama maslaca (omekšanog) korica jedne naranče
Za nadjev: džem od šljiva
Za umak: 400 ml mlijeka 3 žumanjka 1 mahuna vanilije 90 grama šećera 2 žličice gustina
Za posip: mak
Postupak: U malo toplog mlijeka stavite suhi kvasac. Dodajte dvije žličice šećera. Ostavite da reagira otprilike 30 minuta. U veliku posudu stavite brašno i dodajte uzdigli kvasac, šećer, jaje, omekšani maslac, koricu naranče i s ostatkom toplog mlijeka umijesite glatko tijesto. Koristite miješalicu za tijesto ili mikser s nastavcima za miješenje tijesta. Mijesite oko 15 do 20 minuta. Tijesto ostavite na toplom mjestu da se diže oko sat vremena.
Kad je tijesto naraslo, premjesite ga i podijelite u 12 jednakih "loptica". Loptice valjkom razvaljajte i u sredinu stavite žličicu džema od šljiva. Rubove loptica dobro stisnite i formirajte kuglicu. Stavite na papir za pečenja. Ponovite postupak sa svih 12 loptica. Loptice pokrijte vlažnom krpom i ostavite da se drugi put dižu na toplom mjestu oko 20 minuta. Dok se loptice drugi put dižu, pripremite umak od vanilije. Na laganoj vatri zagrijte mlijeko u koje ste dodali sjemenke mahune vanilije. U posebnoj posudi izmiješajte žumanjke sa šećerom i gustinom. Kad je mlijeko već jako zagrijano, dodajte par žlica vrućeg mlijeka u žumanjke kako se ne bi skuhali. Tako dobivenu smjesu dodajte u ostatak mlijeka i kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusne.
Germknedle kuhajte u posudi za kuhanje na pari oko 20 minuta. Ako nemate parilicu, kuhajte ih u kipućoj vodi oko 10 minuta. Poslužite s toplim umakom od vanilije i posute makom.
vzaktualno.hr/ jutarnji.hr