Nakon odlično posjećenog Sajma i izložbe vina održanih u petak, na Bedekovčanskim jezerima brojni su se posjetitelji okupili i u subotu. Razlog je bio 12. Štruklijada, omiljena manifestacija na kojoj se rade, prodaju i za uživanje kupuju „najbolji štrukli na svijetu”, a ovoga ih je puta bilo oko osam tisuća.
Štruklijadu organiziraju Krapinsko-zagorska županija i županijska Turistička zajednica, a suorganizator je Općina Bedekovčina. Manifestaciju podupiru Hrvatska gospodarska komora - Županijska komora Krapina i Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije .
Štruklijada sje održana već 12 godina zaredom s ciljem promocije i zaštite tradicionalnog zagorskog jela - zagorskih štrukli. Ministarstvo kulture Republike Hrvatske dodijelilo je tradicionalnim domaćim štruklima status nematerijalnog kulturnog dobra i upisani su u Registar zaštićenih kulturnih dobara Hrvatske.
Podsjetimo, s ciljem zaštite zagorskih štrukli i njihove pripreme prema tradicionalnoj recepturi i načinu pripremanja, Krapinsko-zagorska županija i Zagorska razvojna agencija 2009. godine pokrenule su Štruklijadu kako bi promoviralo jedno od omiljenih zagorskih jela. Rezultat prvih konzultacija, ali i dokaz ozbiljnosti Županije vezan za zaštitu zagorskih štrukli jest i zaštita naziva manifestacije 2011. godine verbalnim žigom. Odlukom Ministarstva poljoprivrede iz 2019. godine zagorski štrukli zaštićeni su oznakom zemljopisnog podrijetla, a predan je i zahtjev za zaštitu i na razini Europske unije.
Načelnik Općine Bedekovčina Darko Ban nije krio zadovoljstvo organizacijom, kao ni posjećenošću ovogodišnjih manifestacija na Bedekovčanskim jezerima.
- Potrudili smo se u ova tri dana organizirati bogat i raznovrstan program za djecu, za mlade, za obitelji. Doista imamo za svakog ponešto i zadovoljni smo velikim brojem posjetitelja. Najbolja vina i najbolji štrukelj Zagorja savršena su kombinacija, a mi smo nastojali, što smo i ostvarili, pružiti i mališanima priliku da ovdje u prekrasnoj prirodi provedu ugodan i zabavan vikend. Uživali su u petak, a zajedno sa svojim roditeljima ili djedovima i bakama uživali su i danas u odličnoj predstavi. Vjerujem da nitko tko je došao k nama na Bedekovčanska jezera nije požalio, a pozivam sve da nam dođu i sutra na festival „Igrajte nam mužikaši” – poručio je načelnik Ban.
Štuklijadu je otvorenom proglasio župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar rekavši da se u Zagorju uživa u najboljim štruklima na svijetu te najboljim vinima u Hrvatskoj.
- Unatoč epidemiološkim mjerama, okupio se prekrasan broj ljudi i stvarno možemo biti zadovoljni. Sljedeće godine ponavljamo produženim vikendom s našim županijskim manifestacijama, a narednih godinu-dvije Štruklijadu nećemo seliti po Zagorju, već ćemo je stacionirati ovdje na Bajerima, Promovirat ćemo tako ovaj prekrasan projekt Općine Bedekovčina koji Bajerima daje novu turističku i gospodarsku dimenziju koja svrstava Bajere kao čvrstu točku kontinentalnog turizma Republike Hrvatske - kazao je Kolar.
Ove su se godine za titulu najboljih majstora u izradi zagorskih štruklji natjecali Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, Villa Zelenjak – Ventek, Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice, Srednja škola Zabok, OPG Micak – Klet Zagorski dvori, Agroturizam Kos, Restoran Dunav i Vuglec breg, a bili su tu i ZMH Horvat d.o.o i Slastice „Tri užitka”.
O tituli najboljih odlučila su istančana nepca ocjenjivačkog suda koji su činili gastronomski znalci Branko Čukelj, Božica Brkan i Dražen Đurišević, a ove su godine najboljima na svijetu proglašeni štrukli OPG-a Micak/Klijet Zagorski dvori - Vinarija Micak.
Mladen Micak, vlasnik OPG-a Micak, kazao je da svatko tko dođe u Zagorje traži zagorske štruklje. - Slani štrukelj s našom recepturom je najbolji recept. U prodaji smo danas imali 200, 300 štruklja jer se on mora razvlačiti sada i peči. One igre sa zamrzavanjem ne prolaze, a kombinacija štruklja sa svježim, laganim, zagorskim vinima je prepoznatljiva – rekao je Micak te čestitao svim sudionicima, a posebno učenicima Srednje škole Zabok.
- Mladi ljudi su naš elan, često imamo praktikante. Mogao je pobijediti svatko, no presude detalji. Zagorje se diglo u vinima, a u hrani smo daleko poznati. Zagorje je lijepa destinacija za doći. Vino sa štrukljima je začin života, snaga koju svakodnevno trebaš – poručio je ovogodišnji pobjednik.
Druge mjesto pripalo je Vuglec bregu, dok su treće najbolje štrukle na svijetu pripremili kuhari Srednje škole Zabok.
Predsjednik ocjenjivačkog suda objasnio je kako su odabrali najbolje.
- Ono što mi gledamo su, zapravo, nijanse. Okrećemo štrukle da vidimo jesu li ispod pečeni, kakvi su slojevi u sredini, kakvo je tijesto i na kraju, kakav je okus. Mi dobijemo štrukle na stol pod brojem i ne znamo tko se iza broja krije, pa prvo pogledamo kako štrukli izgledaju. Micakovi štrukli su na prvu izgledali dobro, nisu bili kiseli, imali su dobru koricu i sve je to presudilo – rekao je Čukelj.
Vrijedi istaknuti kako su u osim vrhunskih zagorskih štrukli sa sirom u ponudi bili i štrukli s jabukama, višnjama, repom, raznim umacima, lopari, strepa i klipići, kiflice, a sve to kušao je stručni žiri.
Osim mirisa v štrukli koji je ispunio Bedekovčanska jezera bilo je tu i izlagača koji nude brojne domaće proizvode poput meda, bučinog ulja, raznih prirodnih likera, džemova, drvenih igrački i mnogih drugih proizvoda, a posjetitelji su bili ugodno iznenađeni i posebnom atrakcijom – podizanjem u zrak balona Krapinsko-zagorske županije.
ak/vzaktualno.hr