Mnogo je onih koji ih jednostavno obožavaju, stoga vjerujemo da će vam recept za germknedle itekako dobro doći kad obitelji, prijateljima, gostima želite zasladiti i uljepšati dan.
Germknedle možete pripremiti i u toplini doma pa uz najdraže filmove ili pjesme uživati u ovim prefinim oblačcima sreće. Napravite germknedle prema receptu koji smo pronašli na portalu Coolinarika i uživajte u svakom zalogaju.
POTREBNI SASTOJCI:
500 g Glatkog brašna Podravka
prstohvat soli
1 Dolcela Instant kvasac
1 žličica šećera
300 ml toplog mlijeka
60 g šećera
1 Dolcela Vanilin šećer
1 jaje
60 g maslaca (sobne temperature)
naribana korica 1 limuna (ili 1 Dolcela limun šećer)
ZA NADJEV:
Pekmez od šljiva Podravka
Vegeta Maestro mljeveni cimet
ZA UMAK OD VANILIJE:
350 ml mlijeka
2 žumanjka
80 g šećera
1 Dolcela Bourbon vanilija šećer
1,5 žličica Dolcela Gussnela
ZA POSIPAVANJE:
mljeveni mak
šećer u prahu
Priprema
U veću posudu prosijte brašno, posolite, promiješajte i u sredini napravite udubljenje.
Instant kvasac pomiješajte s malo mlijeka da se rastopi i dodajte žličicu šećera.
Odmah dodajte brašnu. Zatim dodajte šećer, Vanilin šećer, jaje, maslac, naribanu koricu limuna ili Limun šećer i preostalo toplo mlijeko pa umijesite glatko tijesto (po potrebi dodajte još malo brašna).
Tijesto ostavite pokriveno 30-40 minuta na toplom mjestu.
U međuvremenu pripremite umak od vanilije: na laganoj vatri zagrijte mlijeko s Bourbon vanilija šećerom do vrenja.
U zdjeli pjenjačom pomiješajte žumanjke sa šećerom, dodajte Gussnel i malo hladnog mlijeka te sve dobro promiješajte. Dodajte u vruće mlijeko i neprestano miješajte na laganoj vatri dok se umak ne zgusne.
Kada je tijesto naraslo, stavite ga na pobrašnjenu radnu površinu, premijesite, formirajte u valjak, podijelite i prerežite na desetak jednakih dijelova.
Svaki dio formirajte u kuglu i razvaljajte. U sredinu stavite žlicu džema od šljiva i po želji pospite cimetom. Rubove tijesta čvrsto spojite da se zalijepi i lagano među dlanovima formirajte okruglice.
Okruglice složite na pobrašnjenu površinu, pokrijte ih i ostavite minimalno 20 minuta.
Na pari okruglice kuhajte 20 minuta (možete u posudi za kuhanje na pari ili u cjedilu kojeg ste prekrili gazom), obavezno poklopljene. Ili ih kuhajte u loncu kipuće slane vode oko 7-10 minuta.
Posluživanje
Vruće okruglice prelijte umakom od vanilije i pospite makom kojeg ste ranije pomiješali sa šećerom u prahu.
Savjet
Budući da germknedle tijekom kuhanja dosta narastu, odjednom kuhajte 2-3.
foto: pixabay
vzaktualno.hr/coolinarika.com