Tjednima prije Uskrsa građani užurbano kupuju namirnice za blagdanski stol. Omiljeni izbori su jasni: šunka, jaja i francuska salata. No osim što biraju što će jesti, ključno je znati i kako to sigurno pohraniti.
Dimljena šunka u hladnjaku može stajati do sedam dana, a jaja i do mjesec dana, ako se čuvaju na temperaturi do 8 °C, piše Net.hr.
Blagdani su i vrijeme pojačanih inspekcija. Od 1. do 10. travnja provedeno je više od 700 nadzora. Pronađeno je 359 nepravilnosti, a najčešće su to neispravno označena jaja, pokvarene namirnice ili prekidi hladnog lanca. Kazne su premašile 47.000 eura, a uništeno je gotovo 300 kg hrane.
Ekipa portala Net.hr testirala je šunku i jaja s tržnice i u trgovinama, a prvi propust na tržnicama bio je – zaboravljena termo torba.
Rizici nisu zanemarivi. Patogene bakterije poput Listerije i Salmonele brzo se množe u nepravilno čuvanoj hrani. Simptomi su povraćanje, proljev i povišena temperatura, a inkubacija može biti od nekoliko sati do nekoliko dana.
Pazite što, gdje i od koga kupujete jer zaraze su u blagdansko vrijeme uvijek u porastu.
foto: arhiva
vzaktualno.hr/net.ht