Aktualno.hr - Čitaj, slušaj, gledaj!
  • Naslovna
  • Politika
  • Gospodarstvo
  • Sport
  • Događanja
  • Crna kronika
  • Hrvatska i svijet
  • PR članak
  • Lifestyle
  • Video
  • Arhiva
  • Home
  • Lifestyle
  • Pet grešaka zbog kojih meso s roštilja ispada loše

Pet grešaka zbog kojih meso s roštilja ispada loše

Lifestyle
7. travnja 2019.
Alenka Kučić
1154
Share
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin

Pečenje roštilja je umjetnost, i vještina koja se stječe iskustvom. Da biste ispekli kvalitetan komad mesa potrebno je izbjegavati greške s kojima se suočavaju brojni početnici. Zahvaljujući portalu Punkufer, doznajte koje su to greške, tako da ih nikad više ne ponovite!

1. Ne uzimate si dovoljno vremena za mariniranje
Roštilj će imati bolji okus ako ga marinirate u ulju i začinima nekoliko sati prije pečenja, a idealno bi bilo i cijelu večer prije pripreme. Ne zaboravite u marinadu dodati i nešto kiseline poput limunovog soka ili octa, jer će ono spriječiti razvoj heterocikličkih amina na visokim temperaturama prženja koje se smatraju kancerogenima.

2. Izbjegavate korištenje dodatne masnoće
Nemasno meso poput piletine i puretine zalijepit će se za rešetke roštilja ako ih ne premažete nekom masnoćom. Papir za pečenje namočite s uljem ili maslacem, pa pređite preko zagrijanih rešetki prije nego što na njih stavite ovakve komade mesa.
rostilj 4

3. Stavljate na rešetku hladno meso
Kao što ne biste hladan odrezak stavili u tavu, tako je poželjno pustiti da marinirano meso dođe na sobnu temperaturu prije nego što ga stavite na rešetku roštilja. Na ovaj način nećete 'šokirati' meso toplinom, a ono će se ljepše ispeći i imati bolju boju. Ovako se savršeno peče debeo odrezak s kostima.

4. Previše okrećete meso
Jednom kad komad mesa stavite na roštilj bolje ga je što manje okretati i pomicati. Naime, mesu s roštilja onaj ekstra okus daje karamelizacija površine, do koje se dolazi kada se komad mesa peče na odgovarajućoj temperaturi i u odgovarajućem vremenskom okviru.
Kada mislite da je vrijeme za okretanje odrezaka, hvataljkama nježno pokušajte odvojiti meso od rešetke. Ako se meso "lijepi" za rešetku, a nauljili ste je, to je znak da ga trebate pustiti da se peče nekoliko minuta duže da biste dobili lijepu karameliziranu površinu.
rostilj

5. Ne puštate meso da se odmori
Da bi se stabilizirali sokovi u mesu, a vaš odrezak (p)ostao sočan, svaki je komad potrebno 'odmoriti'. Nakon pečenja mesa, zamotajte ga u aluminijsku foliju i pustite da tako stoji pola vremena od ukupne termičke obrade. Aluminijska folijazadržat će toplinu, a vi ćete dobiti ukusan komad mesa. Dobar tek!

rostilj

ak/vzaktualno.hr/punkufer.hr

Alenka Kučić 24402 Posts   0 Comments

Prethodna Vijest

Izborna skupština kneginečkih Reformista – za predsjednika izabran Domagoj Dretar
Politika
2019-04-07

Sljedeća Vijest

Zelena čistka u Ludbregu – javite lokacije divljih odlagališta otpada
Događanja
2019-04-07
Izdvojeno
Ministar Habijan predstavio novu stranicu sudskog registra koja donosi brojne pogodnosti za poduzetnike
Hrvatska i svijet
16. lipnja 2025.
Alenka Kučić
SEZONA DUPLE KRUNE Dražen Besek: Varteks je emocija, a mene je ova gradnja zauvijek „inficirala”
Sport
16. lipnja 2025.
Alenka Kučić
Grčki veleposlanik u službenom posjetu Međimurskoj županiji – povod je moguća suradnja
Događanja
16. lipnja 2025.
Ivana
Tri discipline, jedan duh: Triatlon „Jurinih 3×1” još jednom je spojio generacije na Aquacityju
Sport
16. lipnja 2025.
Alenka Kučić
Video & fotogalerija
Povijest Krapine na malo drugačiji način…..
Fotogalerija
8. lipnja 2025.
FOTOGALERIJA Počela Maturantika: Stotine veselih maturanata prošetale Varaždinom
Fotogalerija
21. svibnja 2025.
FOTOGALERIJA Na Uskrsni ponedjeljak, dječje veselje ispunilo Park Velika graba u Sračincu
Fotogalerija
22. travnja 2025.
U Zaboku je svečano otvoren onkološki centar UPMC-a vrijedan 20 milijuna dolara
Fotogalerija
26. ožujka 2025.
HDZ Varaždinske županije slavi tri i pol desetljeća rada: „Postigli smo povijesne rezultate, nikada više ulaganja i projekata”
Politika
18. ožujka 2025.
Aktualno.hr - Čitaj, slušaj, gledaj!

© 2025 Vox media d.o.o. – za marketing i komunikaciju

Impressum
Uvjeti i pravila korištenja | Izjava o privatnosti i sigurnosti podataka
Cjenik oglašavanja

  • Developed by Online-press ltd.

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje iskustvo na našoj web stranici. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u Uvjeti i pravila korištenja i Izjava o privatnosti i sigurnosti podataka

Powered by  GDPR Cookie Compliance
Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.

Neophodni kolačići

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ukoliko onemogućite ovaj kolačić, mi nećemo moći spremiti vaše postavke. To znači da ćete prilikom svake posjete morati odobriti ili blokirati kolačiće.