Bojanje i ukrašavanje jaja za najveći kršćanski blagdan podjednako je zabavno i za velike i male, ali ako se dogodi neželjeno pucanje prilikom kuhanja, nećemo moći napraviti uskrsne pisanice kakve smo željeli. Kako to spriječiti? Tportal donosi nekoliko korisnih savjeta koji bi vam mogli pomoći.
Prije svega, bitno je da voda ne vrije prejako te da jaja imaju dovoljno mjesta za kretanje u loncu. Tako se neće sudarati i oštetiti. Neki čak polako miješaju vodu dok ne zavre, zatim puste da se kuhaju nekoliko minuta te isključe vatru i ostave ih u toj vodi još pola sata.
Osim temperature vode i jaja, sigurno ste čuli za savjet da će žlica octa spriječiti ljusku da pukne, a drugi savjet jest da istu moć ima i sol. Neće štetiti ni ako stavite oboje.
Iako su danas vrlo popularna bijela jaja, na kojima boje uvijek ljepše izgledaju, treba znati kako je njihova ljuska puno tanja pa mogu brže puknuti prilikom kuhanja.
Ako usprkos svemu ljuska jaja na kraju ipak popuca, nemojte očajavati: možete ih iskoristiti npr. za francusku salatu ili ih primjerice poslužite uz uskrsni doručak.
www.vzaktualno.hr/tportal.hr