Prvo nacionalno istraživanje o prehrambenim navikama u Hrvatskoj, koje je provela Hrvatska agencija za hranu, pokazalo je da su namirnice koje se kod nas najčešće konzumiraju voda i kava.
Po konzumiranju vode, Hrvati su na visokom drugom mjestu u EU, odmah iza Češke, a visoko kotiramo i po konzumaciji kave, prenosi Novac.hr.
Kada je riječ o glavnom dnevnom obroku, na hrvatskom jelovniku najčešće su svinjsko i pileće meso, zatim pečeni krumpir i tjestenina, pileća juha, miješana salata, bijeli i polubijeli kruh i jabuka, uz čašu mineralne vode ili piva, pokazuje skener prehrambenih navika u Hrvatskoj.
Kada je riječ o unosu masti i bjelančevina, tu su Hrvati po prosječnom unosu blizu preporučene razine. Ipak, zabrinjava što je najčešći izvor u nas i dalje svinjsko meso, dok se kod masnoća najčešće koriste biljna ulja i životinjske masnoće.
- Iako vlada uvriježeno mišljenje da su Hrvati visoki konzumenti mesa, zanimljiv je podatak kako se tu, gledamo li u kontekstu Europe, nalazimo na donjem dijelu ljestvice. Manje mesa od nas konzumiraju tek zapadne zemlje - Austrija, Švedska, Velika Britanija, Njemačka i Italija, dok se na vrhu nalaze istočne zemlje - Rumunjska, Mađarska i Češka - istaknula je Darja Sokolić, ravnateljica Hrvatske agencije za hranu.
Upozorila je i kako je zabrinjavajuće što morsku ribu konzumira samo nešto više od 16 posto građana, a riječnu manje od pet posto. Zanimljivo je da se i morska (naravno, konzervirana) i riječna riba najviše konzumiraju u Lici. Morska riba se, pak, najmanje konzumira u Slavoniji, a riječna u Istri.
www.vzaktualno.hr/novac.hr