Varaždinska, Međimurska, Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija te Grad Zagreb, u Varaždinu će 23. svibnja ove godine organizirati 10. Izložbu bučinog ulja Hrvatske i 3. Međunarodnu izložbu bučinog ulja Alpe-Jadran.
Analiza i ocjenjivanje bučinog ulja provoditi će se sukladno zahtjevima norme HRN EN ISO/IEC 17025:2007. Od kemijskog sastava bučinog ulja analizirati će se; sastav masnih kiselina, peroksidni broj, slobodne masne kiseline, a od senzorskih analiza provoditi će se ocjenjivanje; okus, miris...
Najbolje ocjenjeno ulje (šampion izložbe) osvojiti će novčanu nagradu u iznosu od 2.000 EUR-a.
Bučino ulje je danas prepoznatljiva sastavnica tradicionalne kuhinje kontinentalne Hrvatske, a svestrana primjena i sam način njegove uporabe dio su bogatog srednjoeuropskog gastronomskog naslijeđa. Dugogodišnjim marljivim radom, prenošenjem znanja i vještina s generacije na generaciju, proizvođači su iz sjemenki buča sa svojih polja nastojali proizvesti što kvalitetnija i ukusnija ulja. Tek posljednjih desetljeća bučino ulje dobiva potvrdu povoljnih učinaka na zdravlje i vitalnost ljudskog organizma i zasluženo mjesto na stolovima ljubitelja dobre hrane. Bučino ulje obiluje mnogim visokovrijednim, bioaktivnim spojevima s vitaminskim i antioksidativnim djelovanjem te ostalim spojevima koji pozitivno djeluju na zdravlje.
Izložba bučinog ulja poprimila je tradicionalni karakter na području kontinentalne Hrvatske, te Varaždinska županija poziva sve zainteresirane proizvođače bučinog ulja s područja Varaždinske, Međimurske, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije, grada Zagreba, ali također i iz cijele Hrvatske, da se prijave na 10. Izložbu bučinog ulja Hrvatske i 3. Međunarodnu izložbu bučinog ulja ALPE-JADRAN koja će se održati u subotu 23. svibnja 2020. godine u Varaždinu.
„Molimo zainteresirane proizvođače da ispunjene prijavne obrasce (u prilogu) dostave najkasnije do 31. ožujka 2020. godine na adresu: Upravni odjel za poljoprivredu i ruralni razvoj, Franjevački trg 7, 42000 Varaždin ili na e-mail: tanja.banfic@vzz.hr; jasna.vresk@vzz.hr.
Prikupljanje uzoraka za ocjenjivanje bučinog ulja za proizvođače s područja Varaždinske županije održat će se u terminu od 6. do 7. travnja 2020. (ponedjeljak/utorak) u prostorijama Varaždinske županije, Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj, Franjevački trg 7, Varaždin”, ističe se u pozivu.
vzaktualno.hr