U knjizi Silvane Fišter „Varaždinska županija“, zavičajnom priručniku za učenike i učenice koji je izdala Školska knjiga, uvršteno je 13 zaštićenih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u Varaždinskoj županiji.
U knjizi su nabrojani zaštićeni poljoprivredno-prehrambeni proizvodi, a to su varaždinsko zelje, vidovečki gibanik, meso zagorskog purana, ludbreški rozetlin, varaždinski klipič, prosta trnovečka makovnjača, purek z Bednje, zagorski puran z varaždinskog kraja, kučanski koščičjak, varadžinsko bučino ulje, araždinski medenjaci, domaća prirodna medena rakija i vabučin.
Uz to je izdvojena fotografija slasne proste trnovečke makovnjače, koja je preuzeta s portala Oblizeki.com. Upravo je glavna urednica Božica Brkan otkrila taj podatak napomenuvši da su jela, odnosno slastice važan dio nacionalne baštine, kao i ekonomije.
Priručnik „Varaždinska županija“ namijenjen je učenicima trećeg razreda osnovne škole i služi za upoznavanje županije u kojoj žive, a naslovnicu krasi fotografija dvorca Trakošćan.
www.vzaktualno.hr