Mnogima omiljeni napitak u hladnim danima je vruća čokolada, a osim užitka za nepce, nekoliko gutljaja ove kremaste slastice pružit će zaštitu kardiovaskularnom sustavu, ublažit će kašalj te smiriti želučane tegobe. Razloga za šalicu tople čokolade ima napretek, baš kao i recepata u kojima vrsni znalci koriste najkvalitetniju čokoladu, dok su dodaci poput cimeta, čilija ili đumbira dobrodošli želite li pojačati ljekovitu notu slasnog gutljaja.
Sastojci:
- 150 g čokolade s 60 posto kakaa
- 200 ml punomasnog mlijeka
- 200 ml slatkog vrhnja
- jedna mala žlica smeđeg šećera
- prstohvat soli
- po želji malo cimeta
Priprema:
1. Čokoladu nasjeckajte na što sitnije komadiće. Mlijeko i vrhnje pomiješajte i prelijte u lonac pa stavite da se kuha na srednje jakoj vatri.
2. Čim smjesa provrije, prelijte je preko nasjeckane čokolade i miješajte dok ne dobijete gustu kremastu smjesu, a ukoliko vam se stvaraju grudice nježno ih "razbijte" pomoću pjenjače.
3. Na kraju dodajte prstohvat soli koja će pojačati okus čokolade i malo cimeta po želji.
Savjet: Umjesto cimeta, u vruću čokoladu, ukoliko želite isprobati neke nove okuse i pojačati doživljaj u ustima, dodajte malo muškatnog oraščića, naribanog svježeg đumbira ili čilija u prahu. Ukoliko vas muči kašalj ili prehlada u vrući napitak dodajte sjemenke anisa, prilikom propreme potrebno ih je prokuhati s mlijekom. Sjemenka anisa sadržava anetol, tvar koja je odlično sredstvo protiv prehlade i bronhitisa.
a.kučić/vzaktualno.hr/zadovoljna.hr