Kada je u pitanju voće, jesen i zima razdoblje je kada volimo jesti agrume. Jedna od najpopularnijih voćki iz ovog roda zasigurno je mandarina. Ako ste ljubitelj mandarina, a u istoj mjeri volite i cheesecake, spojite ta dva zadovoljstva u jedno i isprobajte ovaj lagani cheesecake s mandarinama, preporučuje portal Zadovoljna.hr.
Sastojci za biskvit:
- 3 jaja
- 3 žlice šećera
- 3 velike žlice brašna
Sastojci za kremu:
- 600 g mascarponea
- 400 ml slatkog vrhnja
- sok od 4 mandarine
- 100 g šećera u prahu
Dodatak:
- 4 mandarine za punjenje
Priprema:
Pripremite okrugli kalup s odvojivim obručem u kojem ćete kasnije hladiti cheesecake. U tom istom kalupu prvo ćete ispeći biskvit. Premažite kalup s malo maslaca, zatim pospite s malo oštrog brašna i stavite na stranu. Upalite pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.
Razlupajte jaja pa ih miksajte sa šećerom dok ne dobijete glatku svjetložutu smjesu. Potom u nju lagano žlicom, kuhačom ili silikonskom špatulom umiješajte brašno. Ulijte smjestu u kalup i stavite u pećnicu. Biskvit pecite između 15 i 20 minuta. Gotov je u trenutku kada na vrhu bude zlatnožute boje i kada se rubovi malo odvoje od kalupa.
Kada se biskvit ohladi, izvadite ga iz kalupa, potom operite kalup i osušite ga. Biskvit nožem prerežite po sredini na dvije kore.
Zatim pripremite mandarine. Četiri komada ogulite, razdvojite na kriške ili ih prerežite napola. Od preostale četiri mandarine iscijedite sok.
Slatko vrhnje istucite u čvrsti šlag. U drugoj posudi mascarpone miksajte sa šećerom. Dodajte u smjesu sok od mandarina i još malo miksajte. Zatim lagano žlicom u smjesu dodajte šlag i pažljivo sjedinite. U kalup stavite donju koru pa je prelijte kremom od mascarponea. Pobacajte po kremi narezane mandarine i onda prekrijte gornjom korom.
Kalup prekrijte folijom i stavite u hladnjak na nekoliko sati. Najbolje bi bilo da cheesecake prenoći u hladnjaku jer će se onda najbolje stisnuti. Prije serviranja tankim nožem prethodno umočenim pređite po rubu kalupa kako biste odvojili tortu od njega. Pažljivo skinite obruč, tortu po želji ukrasite i poslužite.
izvor: zadovoljna.hr
vzaktualno.hr