Svima dragi Gin & Tonic dobio je svoju novu verziju deserta. Spoj hrskave podloge i kremastog osvježavajućeg nadjeva savršen je za sve ljubitelje tog pića. Koristite tonik po izboru, a ukoliko pazite na kalorije krem sir zamijenite sa sirom smanjene masnoće, a recept donosi Index Recepti.
Sastojci za 16 porcija:
- 250 g petit keksa
- 150 g maslaca
- korica 1 limete
Nadjev
- 150 ml džina
- 150 ml tonika
- 70 g šećera
- 5 listića želatine
- 5 žlicavode
- 600 g krem sira
- 300 ml slatkog vrhnja, ohlađenog
- 100 g šećera u prahu
- sok 1 limete
- 16 kriški limete
- korica 1 limete
Priprema:
Podloga
- Usitnite kekse u blenderu do teksture pijeska. Maslac otopite i dodajte keksima. Naribajte koricu limete, ubacite u blender te još kratko izmiksajte.
Smjesu prebacite u kalup promjera 26 cm. Utisnite prstima kako bi se uhvatila za stijenke kalupa. Kalup prebacite u hladnjak dok pripremate nadjev.
Nadjev
- Listiće želatine stavite u zdjelicu i prelijte s vodom. Ostavite 5 minuta da nabubre.
- U lončić ulijte džin, tonik i šećer. Zagrijavajte na laganoj vatri sve dok se šećer ne otopi. Maknite s vatre i ubacite nabubrenu želatinu. Miješajte dok se želatina ne rastopi te ostavite sa strane.
- Iscijedite limetu čiju ste koricu naribali u podlogu. Slatko vrhnje izmiksajte u čvrst šlag.
- U veću zdjelu stavite krem sir, šećer i sok limete te miksajte na srednjoj brzini 2-3 minute.
Smanjite brzinu miksanja i postepeno ulijevajte mješavinu s džinom. Na kraju nježno špatulom umiješajte pripremljen šlag.
6. Rasporedite nadjev po podlozi i stavite u frižider minimalno 5 sati, najbolje preko noći. Prije posluživanja dekorirajte tortu naribanom koricom i kriškama limete.
sjever