Aktualno.hr - Čitaj, slušaj, gledaj!
  • Naslovna
  • Politika
  • Gospodarstvo
  • Sport
  • Događanja
  • Crna kronika
  • Hrvatska i svijet
  • PR članak
  • Lifestyle
  • Video
  • Arhiva
  • Home
  • Lifestyle
  • Recept za ledene kocke: Osvježavajući kolač koji nikad ne izlazi iz mode

Recept za ledene kocke: Osvježavajući kolač koji nikad ne izlazi iz mode

Lifestyle
11. svibnja 2025.
Sara Smoljan
800
Share
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin

Ledene kocke su jedan od onih kolača koji nikada ne izlaze iz mode. Ovaj klasični desert s mekanim biskvitom, bogatim kremom i čokoladnom glazurom oduševit će sve ljubitelje slastica. Idealne su za obiteljska okupljanja, proslave ili jednostavno kao slatki užitak uz kavu.

Priprema nije zahtjevna, rezultat je sočan i osvježavajući kolač kojem je teško odoljeti, a recept smo pronašli na Coolinarika.com.

SASTOJCI

Za biskvit

5 jaja

5 žlica šećera

5 žlica brašna

2 žlice kakaa

Za sirup

300 g šećera

250 ml vode

Za kremu

1 l mlijeka

5 žlica gustina

9 žlica brašna

16 žlica šećera

3 vrećice vanilin šećera

250 g margarina

1 bočica ekstrakta limuna

Za glazuru

100 g čokolade

1 žlica meda

3-4 žlice mlijeka

3-4 žlice ulja

PRIPREMA

Jaja umutiti sa šećerom dok smjesa ne postane pjenasta. Dodati prosijano brašno i kakao te lagano sjediniti. Smjesu izliti u namašćen duguljasti pleh i peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 10 minuta, dok biskvit ne postane čvrst i prozračan.

Za sirup, šećer i vodu staviti na laganu vatru i kuhati dok se šećer potpuno ne otopi. Vrući sirup ostaviti da se kratko ohladi, a zatim preliti po ohlađenom biskvitu kako bi bio sočan i pun okusa.

Za kremu, od 1 litre mlijeka odvojiti manju količinu i u njoj razmutiti brašno i gustin. Ostatak mlijeka staviti da zakuha sa šećerom i vanilin šećerom. Kada provrije, dodati smjesu brašna i gustina, neprestano miješajući dok se ne dobije gusta, glatka krema. Kremu potpuno ohladiti, a zatim umiješati prethodno izrađeni margarin sa ekstraktom limuna. Sve sjediniti i ravnomjerno rasporediti preko biskvita.

Za glazuru, čokoladu otopiti na laganoj vatri s dodatkom meda, mlijeka i ulja, miješajući dok se ne dobije sjajna i glatka smjesa. Preliti preko kreme i ostaviti kolač u hladnjaku nekoliko sati, kako bi se sve dobro povezalo.

Prije posluživanja, kolač rezati na kocke i uživati u savršenom spoju mekanog biskvita, osvježavajuće kreme i bogate čokoladne glazure.

FOTO: printscreen Colinarika.com
vzaktualno.hr/coolinarika.com

Sara Smoljan 588 Posts   0 Comments

Prethodna Vijest

Domaće, svježe i provjereno: Certifikati "Proizvodi hrvatskog seljaka" uručeni na placu u Varaždinu
Događanja
2025-05-11

Sljedeća Vijest

Potres magnitude 3,0 probudio Dalmaciju
Hrvatska i svijet
2025-05-11
Izdvojeno
DVD Prelog proslavio 150 godina, župan Posavec uručio povelju
Događanja
11. svibnja 2025.
Siniša Kalajdžija
Anđelko Stričak: Trnovec Bartolovečki ima više investicija od Varaždina
Politika
11. svibnja 2025.
Sara Smoljan
Istra 1961 – Varaždin: Direktan dvoboj za Europu u 34. kolu HNL-a
Sport
11. svibnja 2025.
Sara Smoljan
Međunarodna vinska izložba u Jalžabetu okupila 361 uzorak vina
Događanja
11. svibnja 2025.
Sara Smoljan
Video & fotogalerija
FOTOGALERIJA Na Uskrsni ponedjeljak, dječje veselje ispunilo Park Velika graba u Sračincu
Fotogalerija
22. travnja 2025.
U Zaboku je svečano otvoren onkološki centar UPMC-a vrijedan 20 milijuna dolara
Fotogalerija
26. ožujka 2025.
HDZ Varaždinske županije slavi tri i pol desetljeća rada: „Postigli smo povijesne rezultate, nikada više ulaganja i projekata”
Politika
18. ožujka 2025.
FOTO Mali Varaždinci proslavili najšareniji dan u godini! Njih 1500 zaplesalo na Europskom trgu
Fotogalerija
4. ožujka 2025.
Toplički fašnjak: Tradicija, veselje, šarenilo i kreativnost na ulicama Varaždinskih Toplica
Fotogalerija
3. ožujka 2025.
Aktualno.hr - Čitaj, slušaj, gledaj!

© 2025 Vox media d.o.o. – za marketing i komunikaciju

Impressum
Uvjeti i pravila korištenja | Izjava o privatnosti i sigurnosti podataka
Cjenik oglašavanja

  • Developed by Online-press ltd.

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje iskustvo na našoj web stranici. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u Uvjeti i pravila korištenja i Izjava o privatnosti i sigurnosti podataka

Powered by  GDPR Cookie Compliance
Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.

Neophodni kolačići

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ukoliko onemogućite ovaj kolačić, mi nećemo moći spremiti vaše postavke. To znači da ćete prilikom svake posjete morati odobriti ili blokirati kolačiće.