Sezona je jagoda, a tržište je preplavljeno mirisnim bobicama. No ono što je primamljivo oku nekad nema pokrića i u okusu. Zato se mnogi neugodno iznenade kada zagrizu u crvene jagode i otkriju da su tvrde i bez okusa, piše punkufer. Na policama trgovina u isto se vrijeme nađu vrgoračke jagode koje mnogi smatraju najboljima u Hrvatskoj, kao i one iz Španjolske i Italije koje se mogu kupiti po nižoj cijeni. Te jagode su zbog transporta ubrane prije dozrijevanja, pa nemaju istu punoću okusa kao i domaći plodovi.
- Proizvodnja jagoda u Vrgorcu je tradicija već više od 30 godina. Nastojali smo odabirom sorti, lokaliteta i tehnologijom uzgoja izvući maksimum kvalitete jer se jedino time možemo boriti protiv uvozne jagode - ističe diplomirani inženjer agronomije Danko Tolić.
Razlike između vrgoračke i uvozne jagode:
1. Vrgoračka jagoda ima intenzivniji miris, svježiji izgled, sjaj, te bolji okus. Okus je dijelom bolji zbog sortne razlike, a do punog izražaja dolazi ako se jagode beru u punoj fiziološkoj zrelosti u mjesecu svibnju kad ima više sunca i manje kiše.
2. Plodovi domaće jagode na početku berbe imaju deformacija, puknuća i nepravilnog su oblika jer se ne koriste hormoni za bolju oplodnju i pravilniji oblik.
3. Plodovi uvozne jagode su tvrđi, a u košaricama su uredno složeni.
- Pokušavalo se zaštititi domaću jagodu s drugačijom ambalažom – primjerice, stavljajući plodove u košarice plave boje, za razliku od uvoznih koje obično dolaze u prozirnoj ambalaži. Jagode su se stavljale i u kartonske gajbe s logotipom, ali su nas i tu kopirali – izjavio je Tolić za punkufer.hr.
Prevara ima na početku sezone dok ima nedovoljno domaće jagode, a u punoj berbi domaćih jagoda interes za uvozom opada jer je cijena domaće niža.
www.vzaktualno.hr/punkufer.hr