Hladna nedjelja vrišti topao i slastan desert, a tu uvijek savršeno pašu germknedle kao pravi zimski desert. Zašto bi bile rezervirane samo za advent i skijališta? Pripremite ih kod kuće i razveselit svoje najmilije!
Sastojci
U posudu stavite brašno, šećer, sol, jaje i maslac.
U šalici s malo mlakog mlijeka pomiješajte kvasac i žlicu šećera pa kada se aktivira i počne pjeniti, dodajte u smjesu.
Prema potrebi dodajte još mlijeka te zamijesite glatko tijesto koje zatim stavite sa strane da se na toplom diže 30 minuta.
2. Pripremite umak od vanilije
Dok tijesto raste, pripremite umak od vanilije koji se treba ohladiti.
Jedan puding od vanilije pomiješajte sa 3 žlice šećera i dodajte u vrelo mlijeko. Kuhajte dok se malčice ne zgusne jer krema mora biti tekuća.
3. Podijelite tijesto na jednake dijelove
Kada se tijesto udvostručilo, podijelite ga na 8 jednakih djelova i formirajte kuglice.
Dobivenu kuglicu rastanjite u sredini, dodajte pekmez ili namaz po želji pa spojite rubove kako bi tijestom zatvorili sredinu sa nadjevom.
4. Kuhajte u vodi
Dobivene okruglice kuhajte u loncu u mješavini 300 ml vode, 300 ml mlijeka i 2 žlice ruma.
Knedle se kuhaju 15 minuta poklopljene.
5. Poslužite
Kada su kuhane, knedle izvadite iz lonca i servirajte na tanjur. Prelijte ih kremom od vanilije te pospite makom i šećerom u prahu. Dobar tek!
vzaktualno.hr/recepti.index.hr