S proljećem se budi i naša neutaživa želja za slatkim, a danas vam predlažemo jednostavan i ukusan desert s portala 24sata za koje nećete trebati paliti pećnicu!
Cheesecake je popularan desert koji dolazi u mnogo različitih varijacija, a svakako jedan od ukusnijih je onaj gdje je sparen s Nutellom.
Sastojci (za kalup promjera 16 cm):
Za bazu: 150 g Oreo keksa 40 g Nutelle 40 g rastopljenog maslaca 30 g tostiranih lješnjaka
Za punjenje: 2 jaja 50 g šećera 250 g mascarponea 60 g krem sira 5 g želatine 80 g Nutelle 40 g tamne čokolade 2 dl šlaga
PRIPREMA:
- Prvo je potrebno napraviti bazu. U multipraktiku usitnimo kekse i tostirane lješnjake. Nutellu i maslac otopimo i izmiješamo s keksima i lješnjacima. Dobro utisnemo u dno kalupa te uzdignemo i prema stranicama. Ostavimo u hladnjaku.
- U vatrostalnu posudu stavimo 2 jaja i 30 g šećera. Želatinu u granulama prelijemo s dvije i pol žlice vode i ostavimo da bubri. Jaja postavimo iznad posude s kipućom vodom i miješamo mikserom iznad pare 10 min kuhajući ih na taj način. Skinemo s pare i dodamo mascarpone na sobnoj temperaturi te želatinu koju smo rastopili.
- U jednoj posudi izmiješamo mikserom 60 g krem sira i 20 g šećera. Umiješamo polovicu smjese s jajima. Izradimo šlag i laganim pokretima, pazeći da sačuvamo što više zraka umiješamo i polovicu šlaga.
- Rastopimo Nutellu i čokoladu te im dodamo drugu polovicu smjese s jajima. Dodamo i drugu polovicu šlaga pazeći također da sačuvamo laganu teksturu.
- U ranije pripremljen kalup ulijemo prvo smjesu s Nutellom te stavimo 5 minuta u zamrzivač da se malo stisne da bi nam slojevi ostali razdvojeni. Potom ulijemo bijelu smjesu te stavimo u hladnjak, najmanje par sati ili preko noći.
- Ukrasimo po želji.
vzaktualno.hr/miss7gastro.24sata.hr