Tjestenina je mnogima omiljena hrana, pogotovo kad nismo pretjerano rasploženi za kuhanje i smišljamo nešto što ćemo pojesti na brzaka. No, tu dolazi do problema - samo 100 grama tjestenine ima 390 kalorija, i to najgorih: škrob koji se u tijelu pretvara u šećer i na kraju skladišti kao salo
Ipak, s BBC-a stiže dobra vijest za sve ljubitelje tjestenine - moguće je smanjiti broj kalorija na vrlo jednostavan način - dovoljno je tjesteninu ohladiti i ponovo zagrijati.
Ovo slučajno otkriće u emisiji "Trust Me, I'm A Doctor" dobro je došla promjena u načinu na koji konzumiramo tjesteninu. Naime, u emisiji su ispitanicima davali tjesteninu, a nakon toga im mjerili razinu šećera u krvi svakih 15 minuta. Pokazalo se da su oni koji su jeli svježe skuhanu tjesteninu imali čak dvostruko veće razine šećera u krvi, nego oni koji su jeli iste količine tjestenine koja je prvo bila ohlađena, a potom opet zagrijana.
- Nakon ponovnog zagrijavanja, škrob u tjestenini se više ponaša kao onaj u grahoricama, bananama ili zobi - rekao je dr. Chris van Tuelleken zaslužan za ovo neobično, ali važno otkriće.
Drugim riječima, grijani ostaci ručka ili večere, barem kad je riječ o tjestenini, zdravija su opcija. Naime, na taj se način smanjuje rizik od dijabetesa, kao i pretilosti.
a.kučić/vzaktualno.hr/metroportal