Mnogi će Praznik rada provesti na jednom od uobičajenih, omiljenih prvosvibanjskih destinacija u Varaždinskoj županiji (Izletište Drava, Trakošćan, Grebengrad...), ali ima i onih koji će praznik provesti kod kuće ili pak u goricama, uz roštilj, ili kotao. Kako napraviti najbolji prvosvibanjski grah objašnjava jedan od najpoznatijih hrvatskih kuhara Tomislav Špiček, kojeg svakog tjedna gledate u kulinarskom showu "Tri, dva,jedan - kuhaj".
- Najbolji je grah upravo onaj koji se kuha u velikim količinama. I onaj koji kuhamo kod kuće je dobar, ali ima nešto posebno u tome kada se kuha na veliko. Najbolji mi je oduvijek bil' onaj iz vojske, kad sam kuhal' za hiljadu ljudi - rekao je Špiček za Index.
Ne dajte se obeshrabriti - i onaj grah koji ćete kuhati u svojoj kuhinji može biti jednako dobar, posebice ako poslušate Špičekove savjete.
Sastojci za deset osoba:
750 grama graha
700 grama suhog mesa (rebarca, slanina, kožice…)
300 grama govedine
2 velike glavice crvenog luka
1 velika mrkva
2 češnja češnjaka
paprika, celer, peršin, rajčica po želji
1 žlica koncentrata rajčice
2 žličice ljute crvene paprike
lovorov list
sol, papar, Vegeta, papar u zrnu
Zaprška
2-3 žlice brašna
1 žlica crvene paprike
2-3 žlice masti ili ulja
1 češanj češnjaka
Priprema:
1. Otkuhajte suho meso (ovisno o vrsti i 30 tak minuta) i procijedite
2. Prokuhanu slaninu ili domaće dimljene kobasice ostavite sa strane
3. Govedinu nasjeckanu na kockice dodajte odmah
4. Prokuhajte preko noći namočeni grah i prvu vodu bacite
5. U toplu vodu stavite grah, govedinu i nasjeckano povrće
6. Kada zavri začinite i kuhajte dok ne omekša
7. 15 tak minuta prije kraja kuhanja stavite suho meso i/ili kobasice, nasjeckane na kockice
8. Pripremite zapršku, podlijte je juhom iz graha i dodajte u lonac
9. Lagano miješajte i začinite do kraja
www.vzaktualno.hr/index.hr