Aktualno.hr - Čitaj, slušaj, gledaj!
  • Naslovna
  • Politika
  • Gospodarstvo
  • Sport
  • Događanja
  • Crna kronika
  • Hrvatska i svijet
  • PR članak
  • Lifestyle
  • Video
  • Arhiva
  • Home
  • Lifestyle
  • Špiček savjetuje: Ovako ćete skuhati pravi prvosvibanjski grah

Špiček savjetuje: Ovako ćete skuhati pravi prvosvibanjski grah

Lifestyle
29. travnja 2018.
Alenka Kučić
7281
Share
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin

Mnogi će Praznik rada provesti na jednom od uobičajenih, omiljenih prvosvibanjskih destinacija u Varaždinskoj županiji (Izletište Drava, Trakošćan, Grebengrad...), ali ima i onih koji će praznik provesti kod kuće ili pak u goricama, uz roštilj, ili kotao. Kako napraviti najbolji prvosvibanjski grah objašnjava jedan od najpoznatijih hrvatskih kuhara Tomislav Špiček, kojeg svakog tjedna gledate u kulinarskom showu "Tri, dva,jedan - kuhaj".
- Najbolji je grah upravo onaj koji se kuha u velikim količinama. I onaj koji kuhamo kod kuće je dobar, ali ima nešto posebno u tome kada se kuha na veliko. Najbolji mi je oduvijek bil' onaj iz vojske, kad sam kuhal' za hiljadu ljudi - rekao je Špiček za Index.
Ne dajte se obeshrabriti - i onaj grah koji ćete kuhati u svojoj kuhinji može biti jednako dobar, posebice ako poslušate Špičekove savjete.

Sastojci za deset osoba:

750 grama graha
700 grama suhog mesa (rebarca, slanina, kožice…)
300 grama govedine
2 velike glavice crvenog luka
1 velika mrkva
2 češnja češnjaka
paprika, celer, peršin, rajčica po želji
1 žlica koncentrata rajčice
2 žličice ljute crvene paprike
lovorov list
sol, papar, Vegeta, papar u zrnu

Zaprška

2-3 žlice brašna
1 žlica crvene paprike
2-3 žlice masti ili ulja
1 češanj češnjaka

Priprema:

1. Otkuhajte suho meso (ovisno o vrsti i 30 tak minuta) i procijedite
2. Prokuhanu slaninu ili domaće dimljene kobasice ostavite sa strane
3. Govedinu nasjeckanu na kockice dodajte odmah
4. Prokuhajte preko noći namočeni grah i prvu vodu bacite
5. U toplu vodu stavite grah, govedinu i nasjeckano povrće
6. Kada zavri začinite i kuhajte dok ne omekša
7. 15 tak minuta prije kraja kuhanja stavite suho meso i/ili kobasice, nasjeckane na kockice
8. Pripremite zapršku, podlijte je juhom iz graha i dodajte u lonac
9. Lagano miješajte i začinite do kraja

www.vzaktualno.hr/index.hr

Alenka Kučić 24345 Posts   0 Comments

Prethodna Vijest

Vikend iz snova za STK Varaždin – osvojili pet medalja!
Sport
2018-04-29

Sljedeća Vijest

Pacijenti strahuju - Dolazi li u hrvatske domove zdravlja potpuna privatizacija?
Hrvatska i svijet
2018-04-29
Izdvojeno
Održan 1. Grofovski špancir na Trakošćanu
Lifestyle
8. lipnja 2025.
Siniša Kalajdžija
Ima li rješenja za “staru zagorsku” ili će i dalje biti “cesta smrti”???????
Crna kronika
8. lipnja 2025.
Siniša Kalajdžija
Nakon što je sedam dana spavao i odmarao i Franolić u Ludbregu želi prebrojavanje glasova!!!!
Politika
8. lipnja 2025.
Siniša Kalajdžija
Povijest Krapine na malo drugačiji način…..
Fotogalerija
8. lipnja 2025.
Siniša Kalajdžija
Video & fotogalerija
Povijest Krapine na malo drugačiji način…..
Fotogalerija
8. lipnja 2025.
FOTOGALERIJA Počela Maturantika: Stotine veselih maturanata prošetale Varaždinom
Fotogalerija
21. svibnja 2025.
FOTOGALERIJA Na Uskrsni ponedjeljak, dječje veselje ispunilo Park Velika graba u Sračincu
Fotogalerija
22. travnja 2025.
U Zaboku je svečano otvoren onkološki centar UPMC-a vrijedan 20 milijuna dolara
Fotogalerija
26. ožujka 2025.
HDZ Varaždinske županije slavi tri i pol desetljeća rada: „Postigli smo povijesne rezultate, nikada više ulaganja i projekata”
Politika
18. ožujka 2025.
Aktualno.hr - Čitaj, slušaj, gledaj!

© 2025 Vox media d.o.o. – za marketing i komunikaciju

Impressum
Uvjeti i pravila korištenja | Izjava o privatnosti i sigurnosti podataka
Cjenik oglašavanja

  • Developed by Online-press ltd.

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje iskustvo na našoj web stranici. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u Uvjeti i pravila korištenja i Izjava o privatnosti i sigurnosti podataka

Powered by  GDPR Cookie Compliance
Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.

Neophodni kolačići

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ukoliko onemogućite ovaj kolačić, mi nećemo moći spremiti vaše postavke. To znači da ćete prilikom svake posjete morati odobriti ili blokirati kolačiće.