Aktualno.hr - Čitaj, slušaj, gledaj!
  • Naslovna
  • Politika
  • Gospodarstvo
  • Sport
  • Događanja
  • Crna kronika
  • Hrvatska i svijet
  • PR članak
  • Lifestyle
  • Video
  • Arhiva
  • Home
  • Lifestyle
  • Špiček savjetuje: Ovako ćete skuhati pravi prvosvibanjski grah

Špiček savjetuje: Ovako ćete skuhati pravi prvosvibanjski grah

Lifestyle
29. travnja 2018.
Alenka Kučić
7822
Share
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin

Mnogi će Praznik rada provesti na jednom od uobičajenih, omiljenih prvosvibanjskih destinacija u Varaždinskoj županiji (Izletište Drava, Trakošćan, Grebengrad...), ali ima i onih koji će praznik provesti kod kuće ili pak u goricama, uz roštilj, ili kotao. Kako napraviti najbolji prvosvibanjski grah objašnjava jedan od najpoznatijih hrvatskih kuhara Tomislav Špiček, kojeg svakog tjedna gledate u kulinarskom showu "Tri, dva,jedan - kuhaj".
- Najbolji je grah upravo onaj koji se kuha u velikim količinama. I onaj koji kuhamo kod kuće je dobar, ali ima nešto posebno u tome kada se kuha na veliko. Najbolji mi je oduvijek bil' onaj iz vojske, kad sam kuhal' za hiljadu ljudi - rekao je Špiček za Index.
Ne dajte se obeshrabriti - i onaj grah koji ćete kuhati u svojoj kuhinji može biti jednako dobar, posebice ako poslušate Špičekove savjete.

Sastojci za deset osoba:

750 grama graha
700 grama suhog mesa (rebarca, slanina, kožice…)
300 grama govedine
2 velike glavice crvenog luka
1 velika mrkva
2 češnja češnjaka
paprika, celer, peršin, rajčica po želji
1 žlica koncentrata rajčice
2 žličice ljute crvene paprike
lovorov list
sol, papar, Vegeta, papar u zrnu

Zaprška

2-3 žlice brašna
1 žlica crvene paprike
2-3 žlice masti ili ulja
1 češanj češnjaka

Priprema:

1. Otkuhajte suho meso (ovisno o vrsti i 30 tak minuta) i procijedite
2. Prokuhanu slaninu ili domaće dimljene kobasice ostavite sa strane
3. Govedinu nasjeckanu na kockice dodajte odmah
4. Prokuhajte preko noći namočeni grah i prvu vodu bacite
5. U toplu vodu stavite grah, govedinu i nasjeckano povrće
6. Kada zavri začinite i kuhajte dok ne omekša
7. 15 tak minuta prije kraja kuhanja stavite suho meso i/ili kobasice, nasjeckane na kockice
8. Pripremite zapršku, podlijte je juhom iz graha i dodajte u lonac
9. Lagano miješajte i začinite do kraja

www.vzaktualno.hr/index.hr

Alenka Kučić 25159 Posts   0 Comments

Prethodna Vijest

Vikend iz snova za STK Varaždin – osvojili pet medalja!
Sport
2018-04-29

Sljedeća Vijest

Pacijenti strahuju - Dolazi li u hrvatske domove zdravlja potpuna privatizacija?
Hrvatska i svijet
2018-04-29
Izdvojeno
Nove odluke u Ludbregu: Veća komunalna naknada i nove cijene otpada od 2026. – više ulaganja i transparentnije upravljanje
Događanja
4. studenoga 2025.
TVarjacic
NAJAVLJUJEMO Recital Davida Vukovića spaja glazbenu introspekciju, virtuozitet i autentičnost umjetničkog izraza
Događanja
4. studenoga 2025.
Alenka Kučić
Goran Hudoletnjak i Mario Starek oduševili na Svjetskom prvenstvu u masaži i manualnoj terapiji
Događanja
4. studenoga 2025.
Nikolina Pofuk Bajz
Grad Varaždin već deset godina provodi preventivne zdravstvene akcije za građane starije životne dobi
Događanja
4. studenoga 2025.
Nikolina Pofuk Bajz
Video & fotogalerija
Na Gradskom groblju u Varaždinu odana počast preminulim građanima te preminulim, poginulim i nestalim braniteljima
Fotogalerija
31. listopada 2025.
Povratak u prošlost uz stare običaje, jela i dobra vina: Voćanska etno kuća otvorila svoja vrata
Fotogalerija
26. listopada 2025.
Klenovnik: Dječji vrtić Latica proslavio rođendan!!!
Fotogalerija
10. listopada 2025.
Sa svečane sjednice u Klenovniku načelnik Pintarić poručio: Naša općina napreduje i pritom čuva svoju tradiciju, identitet i povezanost među ljudima
Fotogalerija
9. listopada 2025.
Europski tjedan sporta: Challenger Race Varaždin 2025. okupio brojne sudionike – u prvom planu zabava i druženje uz sport!
Fotogalerija
26. rujna 2025.
Aktualno.hr - Čitaj, slušaj, gledaj!

© 2025 Vox media d.o.o. – za marketing i komunikaciju

Impressum
Uvjeti i pravila korištenja | Izjava o privatnosti i sigurnosti podataka
Cjenik oglašavanja

  • Developed by Online-press ltd.

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje iskustvo na našoj web stranici. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u Uvjeti i pravila korištenja i Izjava o privatnosti i sigurnosti podataka

Powered by  GDPR Cookie Compliance
Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.

Neophodni kolačići

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ukoliko onemogućite ovaj kolačić, mi nećemo moći spremiti vaše postavke. To znači da ćete prilikom svake posjete morati odobriti ili blokirati kolačiće.