Kad su posrijedi zdrave namirnice, špinat je bez sumnje jedna od najzdravijih, no treba voditi računa o tomu da se njegovim podgrijavanjem oslobađaju neke štetne tvari, podsjećaju njemački znanstvenici.
Špinat spada u grupu lisnatog povrća koje sadrži relativno visok postotak nitrata, koje resorbira iz zemlje preko korijena.
- Kada špinat odstoji, a osobito ako je posrijedi termički obrađena naminica. količina nitrata se povećava, a oni se u kuhanom špinatu procesom vrenja čak pretvaraju u nitrite. Oni su opasni jer se u organizmu spajaju s aminima i tvore visoko kancerogene spojeve koje nazivamo nitrozoaminima - objasnila je nutricionistkinja i znanstvenica Dagmar von Cramm.
- Ukoliko samo nakratko podgrijete špinat neposredno prije konzumiranja, ne morate brinuti- dodala je von Cramm, upozorivši da se to ne odnosi na sasvim malu djecu, kod koje u najekstremnijem slučaju posljedica može biti gušenje.
Stručnjaci savjetuju da se ostatke kuhanog špinata odmah spremimo u hladnjak, a ne da ih čuvamo na sobnoj temperaturi. Neposredno prije konzumiranja špinat treba samo kratko podgrijati. Ipak, bilo bi najbolje i najzdravije pripremiti samo onoliko špinata koliko se može pojesti za jedan obrok.
a.kučić/vzaktualno.hr/index.hr