Ako ne možete zamisliti nedjelju bez slatkog, ali želite isprobati malo zdraviji kolač koji je istovremeno jednako ukusan kao i njegove „nezdrave” verzije, sa sočnim čokoladnim brownie kolačem s batatom nećete pogriješiti.
Zadovoljna.hr donosi recept za jednostavan, brzo gotov, fin i sočan kolač bez rafiniranih šećera, jaja i pšeničnog brašna što ga čini zdravim, veganskim i bezglutenskim.
Trebat će vam:
250 g batata
6 datulja
1 žlica kokosova ulja
4 žlice javorova sirupa ili meda
100 g sitno mljevenih badema
4 žlice gorkoga kakaa
1 žličica ekstrakta od vanilije
malo cimeta
malo muškatnog oraščića
Priprema:
Batat ogulite, narežite na veće komade pa skuhajte na pari (oko 20 minuta).
U blenderu ili jačoj sjeckalici blendajte kuhani batat i datulje dok ne dobijete kremastu teksturu, dodajte vaniliju, kokosovo ulje, javorov sirup i sve kratko izblendajte pa istresite u posudu.
U drugoj posudi izmiješajte bademovo brašno, kakao, cimet i muškatni oraščić. Dodajte suhe sastojke mokrima i izmiješajte dok se smjesa lijepo na sjedini.
Prebacite smjesu u manji pleh za pečenje koji ste premazali kokosovim uljem pa stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C i pecite oko 40 – 50 minuta. Probajte ga čačkalicom, brownie je pečen ako čačkalica izađe suha.
Ohladite ga pa poslužite prelivenog otopljenom čokoladom.
Foto: ilustracija
vzaktualno.hr / zadovoljna.hr