Oduvijek je poznato da čovjek za zdravlje organizma, veću snagu, pokretljivost i otpornost treba vitamine. Izvor iz prirode, točnije unos u organizam kroz hranu osnovni je način kako vitamini ulaze u naš organizam.
U zadnje vrijeme sve više pozornosti se posvećuje načinima na koje u svoj organizam možemo unijeti potrebiti vitamin, koenzim, probiotik i sl.
O tome koji vitamin nam nedostaje, ili što je našem organizmu najpotrebnije dosta ovisi o individualnim potrebama, našoj dobi, općem zdravstvenom stanju, i mnogim drugim faktorima.
Kada bi vam postavili nagradno pitanje ''Koji su najvažniji faktori za zdrav život?'' većina bi bez puno razmišljanja odgovorila: Prehrana, tjelovježba, dovoljno odmora.
Ono osnovno ipak je prehrana, a činjenica da se i medicina razvija u funkcionalnim ograncima koji se bave prehranom i principom bolje spriječiti nego liječiti, poziva na pametno odlučivanje kod odabira prehrane kako bi se održali fit i zdravima.
Jedan od najpopularnijih je vitamin B kompleks, obzirom na to da osnovna podjela B vitamin dijeli na 8 pojedinačnih vitamina koji se međusobno nadopunjavanju.
Ako ‘’tražimo’’ vitamin B u prirodi tj. hrani pronaći ga možemo u jajima, ribi, mesu, cjelovitim žitaricama, mahunarkama, bananama, orašastom voću, mlijeku, mliječnim proizvodima, i raznom povrću i voću.
Jedan od najboljih prirodnih izvora kompleksa B vitamina je pivski kvasac.
Lista pozitivnih učinaka na organizam, pomoć kod raznih procesa u organizmu poprilično je duga, međutim osnovno svojstvo (svih) B vitamina je stvaranje energije iz ugljikohidrata, masti i bjelančevina.
Postoje i specifična svojstva svakog od 8 B vitamina. Da bi ta raznovrsnost bila jasnija potrebno je
B kompleks razdijeliti kako bi ga bolje upoznali.
Vitamin B kompleks jedan od najpopularnijih – i njegova osnovna podjela.
• vitamin B1 ili tiamin
Važan za preradu ugljikohidrata, proteina i masti u organizmu te za pravilan rad srca i živčanog sustava. Tiamin poboljšava cirkulaciju, potreban je za mišićni tonus crijeva, te pomaže u prevenciji negativnih posljedica stresa.
Predstavlja energiju za mozak te štiti od negativnih utjecaja starenja.
Primarno se nalazi u namirnicama poput mesa (iznutrice npr. jetrice), jaja, orašastih proizvoda, zelenog povrća, cjelovitih žitarica, graha, graška, bobičastog voća te kikirikija.
• vitamin B2 ili riboflavin
Poput prethodnog B1, i B2 nalazimo u orašastim proizvodima, mliječnim prerađevinama, jajima i mesu, cjelovitim žitaricama i zelenom povrću (brokula, špinat). Važan je za disanje, zaštitu vida, rast i razvoj, reprodukciju te za preradu energije iz ugljikohidrata, masti i proteina. Bitno utječe na reguliranje rada štitnjače, (proizvodnju antitijela) te na zdravlje kože, nokta ili rast kose.
• vitamin B3 ili niacin
Važan za dobivanje energije iz glukoze, pravilan rad živčanog, krvožilnog i probavnog sustava, te hormonalnu ravnotežu. Niacin ima povoljan učinak na krvne žile, te se koristi kao terapija kod migrena i bolesti krvožilnog sustava. Nalazimo ga u kvascu, jajima, mlijeku i mliječnim proizvodima, mesu peradi, ribi, mahunarkama, te orašastim plodovima.
• vitamin B5 ili pantotenska kiselina
Navedena kiselina ključna je za proizvodnju energije pa tako i za pozitivno raspoloženje, mentalne sposobnosti, s utjecajem na balansiranu razinu kolesterola u krvi, a pomaže i u prevenciji artritisa i alergija. Nalazi se u voću, povrću, kvascu, jetri, ribi, mesu, jajima, cjelovitim žitaricama. Zanimljivo je da B5 za razliku od drugih vitamina B kompleksa nije toliko osjetljiv na više temperature.
• vitamin B6 ili piridoksin
Piridoksin je možda i najvažniji u segmentu podizanja imuniteta, pospješuje rad mozga, pokazao se kao pomoć kod liječenja depresivnih stanja, te utječe na stvaranje dobre krvne slike.
Pronaći ćemo ga u produktima biljnog i životinjskog tkiva, primjerice mesu, iznutricama (jetrica i bubrezi),suhom voću, soji, puretini, tuni, kvascu, jajima, zelenom povrću poput špinata, omiljenim bananama, grožđicama, jajima, mlijeku, te krumpiru. Udio B6 vitamina dosta je rasprostranjen pa njegov deficit nije tako čest.
• vitamin B7 ili biotin
Osnovna potreba za biotinom je u ulozi kod metabolizma ugljikohidrata, proteina, masti i aminokiselina kao i za rast stanica. U organizam ćemo ga unijeti konzumacijom mesa iznutrica, žumanjka jaja, nekih vrsta gljiva, banana, mrkve, kikirikija.
• vitamin B9 ili folna kiselina ili folat
Svaka buduća trudnica susresti će se s preporukom da u svoju prehranu uključi uzimanje folne kiseline. Razlog tomu je djelovanje kod sinteze DNK, odnosno izgradnje svih novih stanica, pa je osobito važna u trudnoći za pravilan razvoj ploda. Folna kiselina bitna je za održavanje fizičkog i mentalnog zdravlja, ima važnu ulogu u stvaranju eritrocita (crvenih krvnih stanica), rada krvožilnog sustava i bolju moždanu cirkulaciju. Izvori u prirodi koji se nadovezuju na B9 su cjelovite žitarice, pšenične klice, zeleno lisnato povrće, mahunarke, citrusno voće, te meso.
• vitamin B12 ili cijanokobalamin.
Kao i neki već spomenuti vitamini iz B kompleksa, i B12 sudjeluje u sintezi DNK, procesu sinteze proteina, stvaranju eritrocita, utječe na pravilan rad srca i krvožilnog sustava, aktivnost živčanih stanica i raspoloženje. Izvori vitamina B12: Ne nalazimo ga toliko u povrću, već u raznim plodovima mora, poglavito ribi, zatim jajima, mesu, mlijeku i mliječnim proizvodima. Iz ovog razloga B12 se sugerira kao nadomjestak prehrane vegetarijancima i veganima.
Što kada nam treba više Vitamina B nego prehrana osigurava?
Ubrzani moderni ritam života, troši nas, troši naše zalihe, pa prehrana, osnovni način prikupljanja hranjivih sastojaka, povremeno ne uspije osigurati dovoljan unos potrebnih sastojaka kao što su koenzim, probiotik ili pojedini vitamini. Posebno ako neka određena stanja, ili zdravstvene tegobe trebaju dodatan poticaj imunitetu kroz dopunu vitaminima.
Ukoliko osjećate umor, slabije se koncentrirate, te osjećate promjene na koži, gubitak kose, ili lomljive nokte, to može biti indikator da vašem organizmu nedostaje potrebnih vitamina.
Upravo tada okrećemo se brojnim tzv. nadomjescima kako bi na siguran i jednostavan način osigurali dopunu vitamina. Uz savjet nutricionista ili liječnika prema pregledu i individualnim nalazima doći ćete do rješenja što je najbolje za odabrati.
Što utječe na smanjenje udjela vitamina B kompleksa u hrani?
Još jedan od razloga pomanjkanja unosa vitamina u organizam nalazi se i u modernoj obradi namirnica. Organski uzgoj stoga sve više se cijeni, prvenstveno zbog očuvanja hranjivosti i vrijednih sastojaka, oslanjajući se na proizvodnju i preradu sa manjim udjelom kemikalija.
Kod uobičajene svakodnevne kuhinje, tj. termičke obrade hrane, može se smanjiti udio određenih vitamina u namirnicama, i za do 50%, pa konzumacija ''sirovog'' voća i povrća ipak nudi najviše očuvanih korisnih vitamina.
Kako proizvodi imaju zakonsku obvezu ponuditi deklaraciju s točnim navodom svih sastojaka koji se nalaze u vitaminima praktično pretočenih u kapsulu/tabletu za praktičnu primjenu, možemo provjeriti i uvjeriti se u kvalitetu i omjere suplementa koji smo odabrali za konzumaciju.
Bitno je izabrati kvalitetu i tražiti savjet stručnjaka
Naše potrošačko društvo preplavljeno je raznim ponudama, stotinama sličnih proizvoda, međutim kada se odlučimo na dodatke prehrani bitno je kvalitetu staviti ispred cijene. Obzirom na brojne ponude, danas više nego ikada prosječnom čovjeku dostupno je sve što njegovo ''zdravlje'' zahtjeva, posebice kad govorimo o vitaminima.
No, treba biti oprezan, dobro se informirati o proizvodu koji ste uzeli u obzir, jer ne nude svi proizvodi visoko kvalitetni bioaktivni B Kompleks.
O tome koji vitamin nam nedostaje, ili što je našem organizmu najpotrebnije dosta ovisi o individualnim potrebama, dobi, općem zdravstvenom stanju.
Vitamin B topiv je u vodi, što znači da će se izlučiti iz tijela, pa je njegova konzumacija sigurna, a mogućnosti predoziranja ili štetni ishodi uz pridržavanje uputa o preporučenim dozama tako isključeni.
vzaktualno.hr