Pizzu možemo pripremiti s bezbroj dodataka, na razne načine, a danas je idealan dan da je napravite kod kuće ili naručite jer slavi svoj dan!
Moglo bi se reći da je pizza u prvom obliku nastala još 10. stoljeću, u Napulju, piše Večernji list. Ljudi su pripremali krušnu pogaču s umakom od rajčice i malo naribanog sira za užinu. Onakva kakvu danas poznajemo nastala je 1889. godine, a originalni recept - umak od rajčice, mozzarella, origano i bosiljak - mijenjao se od kulture do kulture. Tako u Japanu vole dodati lignje i majonezu, na Havajima stavljaju ananas, a novost je i kiwi kao dodatak.
Iako se smatra nezdravim jelom i prosječna energetska vrijednost dva velika komada pizze je otprilike 744 kalorije, stručnjaci su otkrili da jedenjem pizze jednom tjedno smanjujete rizik od raka zahvaljujući umaku od rajčice koji sadrži likopen, vjerojatno najsnažniji antioksidans, i siru koji sadrži kalcij i kalij.
U nastavku donosimo recept za najbolje tijesto za pizuu (preporučili stručnjaci!):
SASTOJCI
glatko brašno 300 g
oštro brašno 200 g
sol 2 žličice
šećer 1 žličica
suhi kvasac 5 g
mlijeko 0,30 dcl
voda 2,30 dcl
maslinovo ulje 0,30 dcl
POSTUPAK
500 g brašna stavi u jednu posudu. Možeš pomiješati glatko i oštro brašno, i to tako da oko 300-350 grama bude glatko, a ostalo oštro brašno. Navedene količine bit će dostatne za dvije "kućne" posude za pečenje, odnosno dva protvana
Potom po redu dodaj: 2 žličice soli, 1 žličicu šećera, 5 g suhog kvasca (nešto manje od cijele vrećice uobičajenog pakiranja od 7 grama)
Kada završiš sa suhim sastojcima, dodaj mokre: 0,3 dl mlijeka, 2,3 dl vode i 0,3 dl maslinova ulja Pomiješaj sve sastojke u posudi dok ne dobiješ formu tijesta, a potom ga nastavi mijesiti na glatkoj površini.
Glatku površinu na kojoj mijesiš tijesto obavezno pospi oštrim brašnom te također cijelo vrijeme ruke 'čisti' oštrim brašnom Kada zamijesiš tijesto, vrati ga u posudu, pokrij čistom krpom i ostavi da odmara na toplome oko sat, sat i pol.
Tijesto razvaljaj na pobrašnjenoj površini na željenu debljinu, a potom na njega poslaži željene sastojke za nadjev te ispeci, savjeti su koje donosi gastro.24sata.hr.
foto: unsplash-free
vzaktualno.hr/vecernji.hr/gastro.24sata.hr