U utorak, 24. listopada, s početkom u podne, u Stubičkim Toplicama, u hotelu Matija Gubec, bit će održana velika kulinarska manifestacija Krapinsko-zagorske županije Chtef Zagorski chef.
Kulinarski show Chtef Zagorski chef, sedmo je natjecanje sedam vrsnih zagorskih kuhara u pripremi glavnog jela i deserta sa zadanim namirnicama – ove godine to su meso zagorskog purana, zagorski mlinci i orasi.
Na sedmom izdanju Chtefa Zagorskog chefa nastupit će Tomislav Šimunić, Hotel Matija Gubec, Stubičke Toplice, Jakov Mirt, Terme Jezerčica, Donja Stubica, Nikolina Kranjčec, Bluesun Hotel Kaj, Marija Bistrica, Mislav Božić, Hotel & Restoran Villa Magdalena, Mirko Ljubić, Restoran Dvorac Mihanović, Tuheljske Toplice, Matteo Klasić, Restoran Dunav, Sveti Križ Začretje, i Zdravko Semenski, Pivnica i restoran Punkt. Pobjedu će odnijeti kuhar koji nesvakidašnjim spojem tradicionalnog i modernog osvoji stručnu ocjenjivačku komisiju na čelu s Tomislavom Špičekom, jednim od najpriznatijih hrvatskih profesionalnih kuhara, koji je široj javnosti poznat po nastupima u kulinarskim showovima Kruške i jabuke te Tri, dva, jedan – kuhaj. U komisiji su još dva poznata gastronomska znalca, etablirani kuhari Slavko Večerić i Dražen Đurišević. Posjetitelji će moći pratiti ocjenjivanje gotovih jela te ih i kušati, ali će moći i uživati u bogatom popratnom programu tijekom kojeg ih očekuju degustacije brojnih zagorskih delicija poput bučinog ulja, meda, neizostavnih štrukli i tradicionalnih Babičinih kolača te vrhunskih vina i pjenušaca poznatih zagorskih vinara.
Kulinarska manifestacija Zagorski chef, natjecanje je zagorskih kuhara u pripremanju jela od tradicionalnih zagorskih namirnica na inovativan i maštovit način. U natjecanju, tradicionalno smije sudjelovati samo sedam kuhara, budući je broj sedam neodvojiv od Zagorja – bajke na dlanu u kojoj se smjestilo sedam gora, sedam rijeka, sedam ljekovitih izvora i sedam gradova.
Kuhari se natječu s autorskom kreacijom koju stručni žiri ocjenjuje po utvrđenim kriterijima: izgled jela, miris jela, okus jela, preciznost termičke obrade namirnica, maštovitost i kreativnost u pripremi jela – moderna prezentacija tradicije, tematska sljedivost i harmonija svih komponenti koje čine cjelinu jela, a neizostavni dio manifestacije čini i sljubljivanje zagorskih vrhunskih vina uz pripremljena jela.
Pobjednik kulinarskog showa nosi titulu i statuu Zagorskog chefa. Ova kulinarska manifestacija postala je mjesto na kojem se okuplja sve najbolje od gastronomije Zagorja i mjesto gdje se susreće zagorska tradicija, bogata ponuda i potreba vrednovanja županijskih projekata kojima se turistička ponuda Zagorja diže na višu razinu.
www.vzaktualno.hr