Naše su mame i bake uvijek pažljivo prebirale rižu prije kuhanja, ali i prale zrna, a i danas mnoge domaćice upravo to rade.
Zagovornici pranja riže prije kuhanja čine to jer žele ukloniti nečistoće s površine, ali i zato što ne žele da im jelo bude gumasto i ljepljivo. S druge strane, oni koji ne peru rižu prije kuhanja tvrde da voda ne uklanja samo nečistoće, već i okus riže.
Što onda napraviti?
Kulinarski znalci tvrde da se riža ne smije prati kada planirate kuhati rižoto, jer ćete isprati škrob koja daje kremoznost jelu.
Rižu je preporučljivo oprati kada je kupujete u rinfuzi, ili primijetite da je riža iznimno bijela. U proizvodnji se zrna nekad miješaju s mljevenim rižinim brašnom, glukozom ili sličnim dodacima kako bi proizvod bio što bjelji.
Imajte na umu da je dovoljno rižu oprati jednom ili dvaput prije kuhanja. Voda u kojoj se kuhala riža nikada neće biti posve čista.
foto: Pixabay
vzaktualno.hr/punkufer.hr