Poznato je da se u nama susjednom Međimurju proizvode čak tri četvrtine hrvatskog krumpira. Ovih se dana skuplja i skladišti onaj mladi krumpir koji je na putu prema trgovinama, a proizvođači pozivaju kupce na oprez jer se u trgovinama i na tržnicama može naći uvozni mladi krumpir koji uopće nije ono za što se prodaje, pišu Vijest.hr.
Najviše mladog krumpira uvozilo se iz Egipta, no iz Udruge međimurskih proizvođača objašnjavaju kako je riječ o prevari i da krumpir iz Egipta nije ono za što se prodaje.
“Kad se ga izvadi, kad se spakira, kad se utovari na brod, pa zamislite sve te manipulacije s njim, pa njemu trebaju dva-tri tjedna da dođe. To mladi krumpir ne može izdržati, dakle to je još jedna od prevara kupaca, da je to mladi krumpir”, objasnio je Damir Mesarić, predsjednik Udruge međimurskih proizvođa merkatilnog krumpira, za Vijesti.hr.
Osim toga, neki su prodavači svoj krumpir znali predstavljali kao međimurski, a da bi tome stali na kraj, iz Udruge najavljuju da uskoro kreću s prodajom svojega krumpira pod zajedničkom robnom markom “međimurski kalamper”.
Kako prepoznati domaći mladi krumpir?
Najfinije i najzdravije je domaće, ali domaće treba znati prepoznati. Možda je kod nekih proizvoda to malo kompliciranije, ali kod mladog krumpira stvar je vrlo jednostavna!
Da biste provjerili je li riječ o pravom mladom krumpiru, dovoljno je da provjerite guli li se lako kožica s krumpira. Ako se guli lako, onda u rukama imate mladi krumpir.
vzaktualno.hr/RTL