Povodom Međunarodnog dana oboljelih od celijakije, 16. svibnja, članovi Udruge oboljelih od celijakije Sjeverozapadne Hrvatske predstavili su svoj rad i predstojeće aktivnosti u Općoj bolnici Varaždin. Pritom su dijelili informativne brošure te odgovarali na brojne upite zainteresiranih pacijenata oko ove kronične autoimune bolesti.
– Želja nam je bila da zainteresirane osobe upoznamo kako na području Varaždinske i Međimurske županije djeluje Udruga oboljelih od celijakije Sjeverozapadne Hrvatske gdje oboljeli, ali i oni koji sumnjaju da boluju od te bolesti, mogu dobiti stručne i korisne informacije, a ne da lutaju pretražujući razne internetske izvore koji su često puni pogrešnih informacija – istaknula je članica Udruge Vesna Gomaz.
Prema podacima svjetskih istraživanja od celijakije boluje 1-2 posto stanovništva. I dok svijest o bolesti celijakiji i prehrani bez glutena u posljednje vrijeme ipak raste, još uvijek je celijakija veliki neprepoznati javnozdravstveni problem. Celijakija je gastroenterološka autoimuna kronična bolest koju obilježava nepodnošenje glutena. Klinička slika može biti jasna i prepoznatljiva, ali bolest vrlo često može biti i sasvim tiha. Neprepoznata je u 97 posto oboljelih. Neliječena ili nepravilno liječena dovodi do brojnih i ozbiljnih komplikacija. Pokreće upalne procese, uzrokuje brojne druge bolesti, uključujući autoimune bolesti, karcinom, depresije, osteoporoze.
– Celijakija je vrlo opasna bolest, iako ju često u liječničkim krugovima takvom ne smatraju. Još uvijek se dosta podcjenjuje i teško otkriva jer ima jako puno simptoma. Oboljeli nemaju uvijek iste simptome. Meni je primjerice celijakija otkrivena tek prije deset godina i to sasvim slučajno nakon prijeloma i uznapredovale osteoporoze – objašnjava Vesna.
Iako je kronična, ova bolest ima izvrsnu prognozu ako se na vrijeme dijagnosticira i započne s liječenjem bezglutenskom prehranom, a tu se javlja jedan od gorućih problema.
– Gluten se danas nalazi u svim prerađevinama, od bombona, mlijeka, jogurta, čokolada, sladoleda, suhomesnatih proizvoda, a da o kruhu, kolačima, raznim pecivima i ne govorimo. Nažalost, namirnice i bezglutenski proizvodi koje moramo koristiti u našoj prehrani još uvijek su preskupi i zbog toga mnogima nedostupni – upozorava Vesna.
– Stoga mi, zahvaljujući našoj Udruzi, organiziranom razne radionice pripreme bezglutenskih proizvoda. Tako smo već naučili spremati jako fine kolače koji se ni po čemu ne razlikuju od kolača pripremljenih od pšeničnog brašna, čak su ponekad i ukusnijo i ne stvaraju onaj osjećaj težine u želucu. Stoga možemo reći da se sa celijakijom može dobro, slasno i ukusno živjeti – naglašava Vesna.
Akciju članova Udruge oboljelih od celijakije Sjeverozapadne Hrvatske pozdravlja i ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić.
– Drago mi je da ovakve vrste udruga postoje, jer su one na neki način produžena ruka nama liječnicima kada je riječ o davanju prijeko potrebnih, korisnih i pravih informacija te savjeta kako živjeti s određenom bolešću, u ovom konkretnom slučaju s celijakijom. Također, pacijentima koji u našu ustanovu budu upućeni na liječenje zbog određenih drugih zdravstvenih tegoba, a između ostalog imaju i dijagnozu celijakije, pristupamo s velikom pažnjom. Uvažavajući njihove potrebe, naš Odjel za dijetetiku i prehranu za njih priprema poseban jelovnik, strogo poštujući način pripreme namirnica – istaknuo je ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić.
www.vzaktualno.hr