U utorak je u Termama Tuhelj održan 7. Interslast, međunarodni kongres slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva. Prijavilo se 70 ekipa, s ukupno 120 raznih slastičarskih, natjecateljskih uradaka, iz Francuske, Velike Britanije, Italije, Paname, Slovenije, Njemačke, Turske i Hrvatske.
S velikim zanimanjem očekivalo se i natjecanje u spravljanju izvornih, hrvatskih savijača u pet kategorija, među kojima su i zagorski štrukli. U sklopu kongresa održano je i natjecanje slastičara Pastry CUP of Croatia te natjecanje srednjih slastičarskih škola s područja Alpe Jadran i zemalja bivše Jugoslavije. Pobjednička juniorska ekipa odlazi na svjetsko natjecanje SIGEP u Italiju 2019.
Ovogodišnji Interslast na neki način je bio u znaku zagorskih štrukli, pa su sudionice tradicionalne manifestacije Krapinsko-zagorske županije Babični kolači imale radionicu i degustaciju ove izvorne delicije. Posebno je bilo zanimljivo kušati izvorne slastice inozemnih slastičara. Primjerice, panamski sudionici predstavili su cocadas i golleriu, britanski sudionici engleske kolače iz 18. stoljeća, lemon drizzle cake, a gosti su mogli kušati i francuske eklere te brojne druge slastice.
Interslast je otvorio župan Željko Kolar, a otvorenju je nazočio i župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren.
www.vzaktualno.hr / www.kzz.hr