Još nas svega tjedan dana dijeli od prvog Svečanog bala Varaždinske županije koji će prvog dana veljače u Velikoj koncertnoj dvorani varaždinskog HNK, osim rasplesanih dama i gospode, predstaviti ono najbolje što Varaždinska županija nudi s područja glazbe, plesa, mode, a posebice gastronomije te enološkog dosega.
Što sve Svečani bal donosi, prezentirano je danas na konferenciji za novinare održanoj u Zlatnim goricama na Varaždin Bregu.
- Naša redutna dvorana prekrasna je pozornica zahvaljujući kojoj zaista možemo iskoristiti priliku i prezentirati sve ono što mi nudimo i možemo, a toga je zaista mnogo, u što će se moći uvjeriti Varaždinke i Varaždinci, ali i svi naši dragi gosti kojih se već puno najavilo. Dolaze nam iz svih dijelova Hrvatske, ali i iz susjednih zemalja, posebno iz Austrije i Mađarske – rekla je županova savjetnica Natalija Martinčević
A kad je riječ o gastronomskoj i enološkoj ponudi, sudionici bala imat će doista u čemu uživati.
- Ponudit ćemo raznovrsna jela koje će pripremiti vrijedne kuharice našeg partnera, hotela Minerva iz Varaždinskih Toplica, ali i balski pjenušac, zbog kojeg smo ovdje u Zlatnim goricama. Imali smo priliku čuti kako u balski meni uklopiti sve naše domaće proizvode i mi ćemo našu vrhunsku gastronomiju iskoristiti da promoviramo proizvodnju domaće hrane – dodala je Martinčević.
U hotelu Minerva oduvijek se njegovala tradicija i gostima se nudila jela spravljena od namirnica kupljenih kod domaćih proizvođača , a za svečani se bal pripremaju posebna jela – tradicionalna, ali uz dašak suvremenosti.
- Naši su vrhunski kuhari već naučeni služiti se starim receptima, iako uvijek imaju potrebo dodati i nešto svoje. Nastojimo da se na Svečanom balu Varaždinske županije doista osjeti taj duh minulih vremena, ali mi ćemo to prezentirati i servirati na suvremeniji način, tako da bude primjerenije balu, odnosno da se lakše konzumira. Naravno, nastojali smo da okusi i mirisi ostanu onakvi kakvi su bili nekada, uz dašak novoga – rekla nam je Ljerka Šebečić, direktorica ugostiteljstva hotela Minerva te otkrila u koja će sve jela moći kušati dame i gospoda na Svečanom balu:
- Pašteta od pastrve, pate od fazana, hladentina od kokoši, ždrebeći pršut, domaće kobasice, zatim sir s vrhnjem i bučinim uljem i košticama, kuhani štrukli od sira, kašnjača u vrganjima, odrezak od vepra, njoki od brašna od buče, pečena patka s mlincima i još puno, puno zanimljivih jela, a tu je i naša toplička Kupališna torta koja će biti kraljica balskog stola, što svojom kvalitetom i zavrjeđuje.
Dodajmo da je riječ o torti rađenoj prema receptu iz 19. stoljeća, a Minervini kuhari nisu puno toga mijenjali, tek dodali koju sitnicu.
Varaždinska županija može se pohvaliti i varaždinskim pjenušcem čija tradicija potječe iz 1859. godine. Tu tradiciju nastavila je Vinarija Jambriško koja proizvodi pjenušac u samo 2000 boca. Upravo 100 boca tog pjenušaca ponuditi će se gostima Svečanog bala 1. veljače.
- Nastavili smo ovu tradiciju proizvodnje pjenušca po klasičnoj metodi vrenja u boci. Pjenušac se pije u posebnim prilikama i izuzetno mi je drago da će gosti Svečanog bala uživati u njemu. – naglasio je Dalibor Beštek, ispred restorana Zlatne gorice.
Možda se uz tako ukusna jela i pića te vrhunsku glazbu na svečanom balu sklope nova prijateljstva pa čak i ljubavi, kao što je to nekad na balovima bilo, a kad već spominjemo vrhunsku glazbu, moramo ponoviti da će okosnica bala biti Varaždinski komorni orkestar kao domicilni orkestar, zatim novi ansambl MozArt sastavljen od sedam vrhunskih glazbenika, D&B piano duo te Vid Novak uz klavir, a glazbeni će program nadopuniti i solisti Lana Kos, Jelena Štefanić, Lucija Spevec i Irma Dragičević te višestruki prvaci Hrvatske plesni par Vedran Sraga i Paula Hude
Bal će imati i humanitarna notu – prikupljat će se donacije koje će se dodijeliti mladim talentima koji se školuju na hrvatskim i europskim akademijama, a završili su Glazbenu školu u Varaždinu. Oni će ujedno i nastupati na Svečanom balu i predstaviti se javnosti.
Na Svečanom će balu po prvi put biti predstavljena „Varaždinska ilirska nošnja”, a predstaviti će se i naše domaće dizajnerice Snježana Radev – Brokat, Blaženka Roth by BRoth, Kuzminski Ivana by Kuzminski dizajn, Melita Kukec - Kookabee dizajn, Ana Kraš Šoštarić, Željka Vidović Škec – Ellera. Varaždinske dizajnerice na Svečanom balu predstaviti će svoje kreacije kreirane posebno za ovaj događaj.
- Zahvaljujem Varaždinskoj županiji što nas je uključila u ovaj veliki projekt i na taj način dala podršku malim obrtnicima i poduzetnicima što je za nas jako važno. – naglasila je Ivana Ipša.
Koliko je Svečani bal kao manifestacija važan za Varaždinsku županiju, svojim je dolaskom na druženje s novinarima pokazao i župan Radimir Čačić, a bili su tu i direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Miran Bojanić Morandini i ravnatelj Koncertnog ureda Raymond Rojnik koji su još jednom podsjetili na sve ono što nas na balu očekuje. Osim njih, bili su tu članovi organizacijskog odbora Svečanog bala Varaždinske županije, proslavljena hrvatska sopranistica i dobitnica nagrade Varaždinske županije za doprinos ugledu i promociji Varaždinske županije u zemlji i svijetu Lidija Horvat Dunjko i vlasnica Varaždinskog obrtničkog portala Ivana Ipša.
a.kučić/vzaktualno.hr